Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promet i poljoprivreda

Grčić se pohvalio: Povlačimo više novca iz EU fondova!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić izjavio je danas kako je Vlada u prvih šest mjeseci ove godine povećala iskorištenost europskih fondova za 12 posto i digla je na razinu od 49 posto.

Od odobrenih 668 milijuna eura, do 29. lipnja ugovoreno je 328 milijuna ili 49 posto, što je 12 posto više u odnosu na kraj prošle godine, a isplaćeno je 24 posto odobrenih sredstava što je skok od 5 posto, rekao je Grčić na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministarstvo prima zahtjeve Novi val sredstava iz EU fondova: Općine, gradove i županije čeka 150 milijuna kuna Slika nije dostupna 'Hrvatska je na začelju EU' HDZ: 'Grčić ili stvarno ne razumije EU proračun, ili namjerno obmanjuje javnost'

Istovremeno, iskorištenost fondova u zemljama članicama Unije je 33 posto, a ranije je bila 44 posto, rekao je Grčić i dodao da je najveći napredak u ugovaranju sredstava ostvaren u prometu, regionalnoj konkurentnosti i poljoprivredi koja je dosad bila najkritičnija.

Po njegovim riječima, u poljoprivredi su ovoga trenutka spremni projekti vrijedni 300 milijuna kuna koji će se ugovoriti do kraja godine, a ukupno će se ove godine ugovoriti više projekata (160 milijuna eura) od godišnje alokacije iz fondova (140 milijuna eura).

>> Modernizacija željeznica novcem iz fondova EU!

"Neću ništa obećavati, ali cilj nam je da do kraja godine dosegnemo iskorištenost IPA programa od 60 posto", rekao je ministar Grčić dodajući da je prosjek među zemljama članicama 50 posto, a najviša dosad zabilježena stopa iskorištenosti bila je između 65 i 70 posto.

Potpredsjednik vlade je najavio da slijede teška, ali i izazovna vremena, jer će nakon ulaska u članstvo u EU 1. srpnja 2013. Hrvatskoj na raspolaganju biti deset puta više novca iz strukturnih fondova Unije. U drugoj polovici 2013. Zagrebu će biti alocirano 450 milijuna eura, u 2014. 1,1 milijarda eura, a u 2015. godini 1,5 milijarda eura.

Grčić je pojasnio kako je, primjerice, za povlačenje 1,5 milijardi eura iz fondova potrebno pripremiti projekte vrijedne 1,7 milijardi, pri čemu se priprema i razlika financira iz nacionalnih sredstava.

Osim toga, rok za ugovaranje i provedbu projekta je kraći nego u IPA programu i iznosi dvije godine, što zahtjeva izuzetnu infrastrukturu, pa Zagreb s Bruxellesom pregovara o tome da se Hrvatskoj kao novoj članici dopusti godina više nego ostalim članicama Unije.

Grčić je rekao da se već danas radi na ubrzanoj pripremi projekata kako bi se apsorbiralo što više europskog novca i najavio da će vlada idućega tjedna donijeti odluku o zapošljavanju novih 232 službenika koji će se baviti samo apsorpcijom sredstava iz fondova EU-a.

Po njegovim riječima, u idućoj godini treba izdvojiti 500 milijuna kuna za financiranje pripreme projekata i nacionalne komponente sufinanciranih investicija, o čemu vlada već sada pregovara s HBOR-om, Svjetskom bankom i EBRD-om.

Grčić je najavio i da će za dva tjedna vlada objaviti novu regionalizaciju Hrvatske o kojoj pregovara s Unijom. Ne želeći iznositi pojedinosti, potpredsjednik vlade je istaknuo da će ona doprinijeti boljoj apsorpciji europskog novca u svim krajevima Hrvatske. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene