Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spori vlakovi

Modernizacija željeznica novcem iz fondova EU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novcem iz fondova Europske unije modernizirat će se Hrvatske željeznice. A novac će trebati, jer pruge su nam dotrajale, a vlakovi stari. Toliko da voze u prosjeku 36 kilometara na sat.

Hrvatski su vagoni 25-godišnjaci, i to spori. Prosječna im je brzina kretanja 36 kilometara na sat. Krvna je to slika putničke flote hrvatskih željeznica.

Pročitajte i ovo Odbjegli vlak u Indiji Pokrenuta istraga VIDEO Odbjegli vlak jurio 70 kilometara bez vozača Kolodvor u Križevcima Skuplji od Pelješkog mosta Ovaj kolodvor uskoro postaje gradilište: Provjerili smo kakvu korist projekt vrijedan 3 milijarde kuna donosi križevačkom kraju, ali i domaćem gospodarstvu

Sve se mora sada izmijeniti, jer moramo dostići Europu. U HŽ-u je u proteklom desetljeću uloženo 30 milijardi kuna. Očito nedovoljno.

'Do 2015. planiramo uložiti 10 milijardi, a do 2017. godine 25 milijardi u Željeznice', rekao je Darko Peričić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

>> Čime se HŽ može 'podičiti': Putnički vlakovi voze 46 km/h, a teretni 23 km/h!

Novac uložen u obnovu pruge pokrio bi cijelu Hrvatsku, s jasno određenim prioritetima. 'Slavonija je elektrificirana, magistrala je elektrificirana, a pruga za Osijek je jedan od prioriteta', rekao je Peričić. No, jedan od prioriteta, za samo petnaestak minuta, postao je veliki problem.

'Kompletan dio pruge Virovitica – Osijek je u vrlo teškom stanju i potrebna su velika sredstva. Prijeti nam i zatvaranje i preostalih dijelova pruge, to je privremena mjera koja nažalost često preraste u trajnu', objašnjava Peričić. Trajna je želja imati europske željeznice. Za početak - barem ne pisati putničke karte rukom.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene