Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije poboljšanja pogoršanje

G7: Moguće da je najteža faza recesije prošla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri financija zemalja članica skupine G7 okupljeni na sastanku u Washingtonu indirektno su priopćili kako je moguće da je najteža faza recesije u globalnoj ekonomiji završena, unatoč tomu što se još uvijek ne može govoriti o sigurnome oporavku, te su se obvezali da će nastojati zajamčiti 'zdravo stanje' velikih financijskih tvrtki.

Nakon sastanka u Washingtonu ministri su izvijestili kako bi se gospodarska aktivnost trebala početi oporavljati kasnije tijekom godine. Unatoč tomu istaknuli su da prije toga postoji opasnost da se globalna ekonomska situacija još pogorša. 'Mogu reći da imamo razloga biti pomalo ohrabreni, no bili bismo u krivu kad bismo zaključili da smo blizu izlasku iz mraka koji je prošle jeseni obavio globalnu ekonomiju', rekao je američki ministar financija Timothy Geithner.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog prijeteće recesije Njemačka se u 2009. dodatno zadužuje Slika nije dostupna Nacionalni ured za ekonomska istraživanja Američko gospodarstvo i službeno u recesiji

Izvješće je manje tmurno od onoga što su ga ministri financija članica G7 objavili u veljači kad su upozorili da će se situacija do kraja 2009. pogoršavati, ne spominjući nikakve obećavajuće znakove moguće stabilizacije. 'Prema posljednjim podacima kojima raspolažemo, trend pada naših ekonomija usporen je, a pojavljuju se i neki znakovi stabilizacije', stoji u završnome priopćenju ministara financija skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (SAD, Kanada, Japan, Francuska, Italija, Britanija, Njemačka).

'Nastavit ćemo i dalje djelovati na način da ćemo davati pozajmice, podupirati likvidnost, ubrizgati kapital u financijske institucije te omogućiti zaštitu depozita. Ponovno ističemo kako ćemo i dalje poduzimati sve potrebne aktivnosti da bismo zajamčili zdravo stanje važnih institucija', stoji u priopćenju. Japanski ministar financija Kaouru Yosano je podsjetio da su 'znaci stabilizacije samo izraz s upitnikom'. 'No, jasno nam je da priopćenje članica G7 neizravno izražava stajalište prema kojemu bi najteži period za svjetsku ekonomiju možda mogao biti za nama', kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene