Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner američke Središnje banke (FED) Ben Bernanke rekao je u petak da se globalno gospodarstvo počinje oporavljati od prve recesije od kraja Drugog svjetskog rata.


Bernanke je također kazao kako se čini da se oporavlja i američko gospodarstvo, najveće na svijetu, te da bi uskoro moglo početi rasti. ‘Svijet prolazi kroz najgoru financijsku krizu od Velike depresije. Kriza je izazvala veliku globalnu recesiju, od koje se tek sada počinjemo oporavljati’, rekao je Bernanke u govoru u zimovalištu Jackson Hole, u Wyomingu.

'Izgledi za rast dobri'

Vezani članci Štete od potresa od Banovini - 2 Vlada ništa nije naučila na tuđim, ali ni na našim primjerima: Provjerili smo kako izgleda kada se obnova nakon katastrofa dobro vodi BDP, Ilustracija HUB: Prognoza rasta realnog BDP-a ove godine 5,3 posto, u 2022. još viši

Francuska, Njemačka i Japan zadnjih su se tjedana počeli oporavljati od recesije, ostvarivši u drugom tromjesečju iznenađujući rast. SAD je u istom razdoblju zabilježio pad od jedan posto, no središnja banka i većina ekonomista očekuje da će recesija završiti u predstojeći mjesecima.

‘Nakon snažnog pada u protekloj godini, čini se da se gospodarske aktivnosti obnavljaju, i u SAD-u i u inozemstvu, i izgledi za rast u bliskoj budućnosti čine se dobrima’, rekao je Bernanke. (Hina)