Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor o proračunu do 2020.

Europska unija dobila 'sedmoljetku', Hrvatskoj 11,7 milijardi eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori su bili maratonski, ali, prema riječima Hermana van Rompuya, vrijedilo je čekati. Hrvatskoj je tijekom sedam godina namijenjeno ukupno 11,7 milijardi eura, što je u skladu s očekivanjima.

Predsjednici i premijeri država članica Europske unije napokon su se dogovorili o proračunu te organizacije država do 2020. godine. Pregovori o novoj europskoj 'sedmoljetki' bili su maratonski, a kao promatrač im je u Bruxellesu prisustvovao i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Oleg Butković Na Facebooku Milanović dolazi u Opatiju, Butković ga pozvao u goste: "Možeš mi u četiri oka reći odgovore, dočekat će te i kravica..." Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

Predsjednik Vijeća EU Herman van Rompuy izjavio je da je vrijedilo čekati na postizanje dogovora.

>> Očekuje se teška rasprava o sedmogodišnjem proračunu Unije

Premda detalji još nisu javno objavljeni, doznaje se da je Hrvatska dobila iznos koji je i očekivala, tj. iznos od oko 11,7 milijardi eura koje može povući iz budžeta u Bruxellesu.

BBC javlja da je novi proračun prvi put u povijesti integrirane Europe srezan, ali o konkretnim iznosima još nema informacija. Problem bi u konačnici mogli stvoriti zastupnici Europskog parlamenta, koji su najavili da će blokirati svaki proračun koji miriše na štednju.

Odgovarajući na pitanje reportera Nove TV Mislava Bage o iznosu koji bi trebao pripasti Hrvatskoj, premijer Milanović je, nakon pozdrava s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, rekao da je zadovoljan te da smo dobili ono što smo očekivali.

'S obzirom da nismo članica i da se grubo izrazim, nemamo pravo veta kao drugi, mogli smo samo pokušati nagovarati i uspjeli smo u tome da se na nas primjenjuje pravilo N+3, dakle sredstva koja dobijemo možemo koristiti duže. Bila je intencija da se mogu koristiti kraće, to su sada na kraju dobili svi', rekao je premijer.

Napomenuo je i da je svota od skoro 12 milijardi teoretska. 'Nju imate na raspolaganju i ako ste je u stanju iskoristiti, onda možete lako napraviti blagostanje u svojoj zemlji, a ako niste u stanju iskoristiti, onda niste u stanju iskoristiti. Ima država koje jesu, ima država koje nisu. Sve u svemu, to je za Hrvatsku puno više nego što smo imali do sada, a nismo imali ništa od svega toga', kazao je Milanović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene