Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gostima nude samo prirodno

Ekološki uzgoj se posljednje 4 godine upetorostručio!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj Katičić iz Dubrovačkog primorja ekološkim uzgojem bavi se tri godine. 'Sve više i više dolazi do izražaja eko turizam i selo jer svima je dosta industrije i plastike', kaže Mato Katičić iz Smokovljana.

Na ekološki uzgoj odlučili su se usporedno sa seoskim turizmom. Svojim gostima nude samo prirodno. 'Nema pesticda, bojila, sve što vidite u vrtu je s domaćim stajskim gnjojivom jer imamo domaće životinje', kaže Mato.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

U vrtu mu pomaže cijela obitelj. Zrinka je najsretnija što kćeri može omogućiti zdravu prehranu. 'Sretna sam jer većina što se danas kupuje je poljivana, a ovdje znam što jedem', kaže Zrinka Katičić.

>> Milanović: Ljudi ne odlaze trbuhom za kruhom nego mozgom za kruhom

Ekološki vinogradi na Pelješcu

Ovih 15 hektara vinograda u Ponikvama na Pelješcu također je iz ekološkog uzgoja. ' To je simbioza vinograda i čovjeka, čivjek samo potpomaže vinograd da ostvari najbolje od sebe', kaže Ivan Miloš iz Ponikva

Ivan je ljubav prema vinogradima naslijedio od oca. Kaže kako se desetljećima na ovom području njeguje eko razvoj, ali sad i s certifikatom.

>> 'Moramo puno više raditi na spajanju zelene i plave Hrvatske'

'Okus Pelješca'

Poanta je da netko u baru u New Yorku osjeti da je to neki jug Europe, neka Hrvatska, Pelješac.
A broj ekoloških proivođača u Du-neretvanskoj županiji u posljednje 4 godine upeterostručio se.

Regionalna razvojna agencija DU-neretvanske županije planira još veći porast. 'Spremamo poticajni program ruralnog razvoja u 2014. i 2020. i razvijaju se posebne mjere za ekološke proizvođače', kaže Melanij Milić iz agencije Dune.

Iako je ekološki uzgoj skuplji - obitelji Katičić i Miloš slažu se kako je na kraju isplativiji. Finalni proizvod je kvalitetniji i cijenjeniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene