Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Banke povećale rate kredita

Dok uvozimo mlijeko izvana, naši mljekari propadaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpuni potop prijeti hrvatskom selu, ponajprije proizvođačima mlijeka. Mljekari su pred bankrotom jer su im banke povećale rate za kredite, a tvornice snizile cijenu otkupa mlijeka.

Država samo dolijeva ulje na vatru jer kasni s isplatom poticaja. I dok se u Hrvatsku svakodnevno uvoze goleme količine mlijeka iz Bosne i Hercegovine, svaki mjesec u nas vrata zatvori 18 farmi. Mirjana Konjik povratnica je iz Njemačke. Ali, hrvatski san postao je noćna mora. 'Mislila sam da ćemo ovdje voditi normalan život, no sad smo pred bankrotom', objašnjava Mirjana.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Slika nije dostupna Razdoblje 'mršavih krava' Alarmantno: Ove godine propalo 2.800 farmera!

Za gradnju farme podignula je kredit i stavila je dvije kuće pod hipoteku. Danas strahuje da će ostati i bez farme i bez kuće. U protekle tri godine kamata im je sa šest skočila na 11 posto. 'Dovedeni smo u stanje da ne možemo plaćati kredit. Kamate su nas pojele', dodaje Tomislav Konjik.

Istodobno cijena mlijeka pada. No banke su nemilosrdne. Država ne isplaćuje poticaje, a novca na selu nema ni za lijek. Farmeri vape za pomoć države. 'Ako država nema rješenja neka nas proda, kao što je prodala banke strancima. Bit ćemo robovi strancima, ali znat ću kolika mi je plaća', kaže Ivica Miketek, predsjednik Udruge mljekara.

I dok su domaći stočari pred bankrotom, u Hrvatsku se nemilice uvozi mlijeko. Udruge upozoravaju da svaki mjesec 18 farmi zatvara svoja vrata. A djedovina na bubnju najgora je noćna mora slavonskih seljaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene