Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Wall Street zaključen u 'zelenom'

Dionice u porastu, zabilježen prvi dvodnveni rast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dionice na Wall Streetu u srijedu su zabilježile blagi rast, predvođene financijskim i tehnološkim sektorom, donoseći burzi prvi dvodnevni rast od početka veljače.

Indeks Dow Jones rastao je za 3,91 boda ili 0,06 posto, na 6930,40 bodova. Umjerenom rastu prethodio je skok od 379 bodova u utorak. Dionice na newyorškoj burzi NYSE nisu imale dva dana u plusu od 5. i 6. veljače. Širi indeks S&P 500 dodao je 1,76 boda ili 0,24 posto, došavši na 721,36 bodova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ranjivost burze Greška u algoritmu uzrok katastrofalnog pada na Wall Streetu Slika nije dostupna Iz New Yorka Kosor otvorila trgovanje na burzi na Wall Streetu

>> Wall Street zabilježio rekordni pad

Tehnološki indeks Nasdaq rastao je za 13,36 bodova ili 1 posto, na 1371,64 bodova. Cleve Rueckert, istraživač analitičke kuće Birinyi Associates, kazao je za The Wall Street Journal kako čeka da se S&P 500 održi iznad granice od 715 bodova prije no što može dati bilo kakvo ohrabrenje.

Financijske dionice predvode rast

'Ako možemo ići nekim bočnim putem, ljudima će biti ugodnije. Ono što je najbitnije za burzu jest da nitko stvarno ne zna što se događa u gospodarstvu', kazao je. Financijske dionice ponovo su predvodile rast na burzama. Citigroup, čija je jučerašnja objava poslovanja s dobiti u siječnju i veljači bila glavni katalizator rasta, u srijedu je dobila 6,2 posto.

Dionica banke J.P. Morgan Chase, naveće banke u SAD po tržišnoj vrijednosti, rasla je 4,6 posto nakon što je predsjednik uprave James Dimon objavio da je i njegova banka, također ostvarila dobit u siječnju i veljači, što je, prema Bloombergu, potaknulo špekulacije da je najgori dio bankarske krize možda prošao. No, skeptici upozoravaju da u bankarskom sektoru još predstoji puno raščišćavanja.

'Do sada uglavnom vidimo opadanje vrijednosti imovine u nekretninama i derivatima iz nekretnina, još uvijek se pogoršava korporativno kreditiranje, kao i komercijalni hipotekarni krediti', kazao je za WSJ Daniel Alpert, osnivač 'butique' investicijske banke Westwood Capital. Tzv. 'butique' banke, obično nude samo određene usluge, ograničenom broju klijenate visoke platežne moći.

Dionicama ne treba puno za rast

Indeks S&P 500 Financials rastao je za 2,4 posto, što je njegov napredak ovoga tjedna povećalo na 21 posto. Dionica Hewlett-Packarda rasla je za 5,8 posto, nakon što su analitičari švicarske banke UBS AG preporučili kupnju njegovih dionica.

'Banke ustvari zarađuju novac. Te su dionice toliko stučene da im ne treba puno kako bi napredovale', izjavio je za Bloomberg, Mark Bronzo, menadžer u Security Global Investors, investicijskoj kući iz Irvingtona, u državi New York, koja upravlja s 23 milijarde dolara imovine. Najbolji primjer je dionica Citigroup, koja je u utorak skočila za čak 38 posto, no nominalno se radilo o 40 centi, a trgovanje je zaključila na 1,45 dolara.

Indeksi na NYSE su oscilirali veći dio dana između dobitaka i gubitaka, nakon što je prvotni rast poništilo otklizavanje dionica energetskog i zdravstvenog sektora. Izjava Jamie Dimona na TV CNBC o pozitivnom poslovanju JPMorgana, sat i pol prije zatvaranja burze, okrenula je trend i svi su indeksi završili u 'zelenom'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene