Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cijena dionice HT-a od 245 do 320 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raspon cijene za ponude za kupnju dionica Hrvatskih telekomunikacija je od 245 kuna do 320 kuna, odlučila je hrvatska Vlada.

U tom rasponu građani i institucionalni investitori od ponedjeljka, 17. rujna, moći će predavati ponude za kupnju dionica HT-a, a konačnu cijenu, prema kojoj će se dionice prodavati, Vlada će odrediti 1. listopada, kada će odlučiti i o alokaciji dionica.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković problemi s Mađarima Vlada se oglasila o novoj arbitraži MOL-a protiv Hrvatske: "Sve naše mjere bile su usmjerene na sigurnost opskrbe" Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke"

Postupak javne ponude dionica HT-a započet će 17. rujna, a završiti 5. listopada ove godine kada se očekuje njihovo uvrštenje na Zagrebačku i Londonsku burzu.

Premijer Ivo Sanader procjenjuje kako će do uvrštenja na dvije burze vjerojatno doći istodobno, 5. listopada u 10,30 sati.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec objasnio je kako je odluka o rasponu ponudbene cijene donesena temeljem procjene vrijednosti HT-a koju je izradio Vladin savjetnik JP Morgan, a na osnovu projekcija trogodišnjih i petogodišnjih rezultata poslovanja HT-a.

Odluka o rasponu cijene, dodaje, temelji se i na tzv. fazi
premarketinga, odnosno razgovora sa 60 potencijalnih, značajnih institucionalnih investitora.

Kod inicijalnih javnih ponuda uobičajeni je raspon između
najniže i najviše cijene od 20 do 30 posto, a predloženi je raspon u skladu s tom najboljom praksom, te može generirati značaju potražnju, kazao je Polančec.

'Dobra iskustva i uspješna priča s Inom neka se ponovi. Ovako i
hrvatski građani mogu sudjelovati u uspješnim tvrtkama', kazao je premijer Sanader, podsjećajući kako je javna ponuda i najtrasparentniji način privatizacije.

Vlada u javnoj ponudi prodaje najmanje 20 posto, a najviše 23 posto dionica HT-a. S obzirom na raspon cijene prihod od prodaje mogao bi se kretati od najmanje 4 do 5,5 milijardi kuna.

Hrvatski državljani svoje obvezujuće ponude s pravom prvenstva (do 38.000 kuna), ali i iznad tog iznosa, mogu predavati od 17. do 27 rujna, a do kraja 27. rujna njihove uplate trebaju biti i proknjižene. 

Ponude će građani moći predavati u ukupno 293 poslovnice Hrvatske poštanske banke, Erste banke i Fine.

Hrvatski državljani uz pravo prvenstva moći će kupiti dionica HT-a do iznosa 38.000 kuna, a s obzirom na utvrđeni raspon cijene znači da će u slučaju maksimalnog iznosa moći kupiti od 118 do 155 dionica HT-a.

Na svakih deset kupljenih dionica koje zadrže, odnosno kojima ne raspolažu godinu dana, znači do 5. listopada 2008., hrvatski će državljani dobiti jednu dionicu HT-a besplatno.

Institucionalni investitori ponude će moći predavati od 17. rujna do 1. listopada, a njihove uplate trebaju biti proknjižene do 4. listopada.

Potpredsjednik Polančec je podsjetio kako je preduvjet za davanje ponuda za kupnju dionica u javnoj ponudi i da prospekt za tu prodaju potvrdi nezavisni regulator u Londonu te Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga.

Osvrnuo se pritom i na današnje priopćenje Hanfe kojoj je prospekt za prodaju dionica HT-a trebao biti predan jučer, ali je predan tek jutros, zbog čega je Hanfa najavila da bi odluku o prospektu eventualno mogla donijeti tek večeras.

Želeći 'spustiti loptu', Polančec je rekao da se Hanfa organizirala i radi na analizi podataka iz prospekta.

To zakašnjenje ne treba zvoniti na uzbunu, Hanfa bi večeras na izvanrednoj sjednici mogla potvrditi prospekt, kazao je, napominjući kako je s Hanfom danas u intenzivnoj komunikaciji i zahvaljujući joj na suradnji.

Prospekt će, dodao je, krenuti u tiskanje tijekom vikenda, te u
ponedjeljak, kada počinje i pravi road show za institucionalne
investitore biti na raspolaganju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene