Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Milijardu kuna iz dobiti hrvatskih banaka nestalo je u prosincu.


Bankarski je sektor prošle godine zaradio 756,72 milijuna kuna, što je čak 1,06 milijardi manje od dobiti koju su banke iskazale u prvih 11 lanjskih mjeseci, kada je ukupna neto zarada iznosila 1,82 milijarde kuna, podaci su Hrvatske narodne banke.

Vezani članci Hrvatska narodna banka HNB od banaka tražio očitovanje o masovnom otkazivanju prešutnih prekoračenja. Objasnili što se događa Novac, ilustracija Velika promjena za 840.000 građana: Banke smanjuju minuse, ljudima šalju obavijesti da vrate novac

Zbog korekcije dobiti, pala je profitabilnost hrvatskih banaka, a time i atraktivnost hrvatskog bankarskog tržišta. Iako još nema egzaktnih izračuna, povrat na kapital kreće se sada oko dva posto, dok je povrat na aktivu sve bliže nuli. Ukupna aktiva banaka na kraju godine bila je 405,67 milijardi kuna, piše Poslovni dnevnik.

'Pad dobiti ne bi trebao prouzročiti probleme u kreditiranju. Od kreditiranja ionako ne treba puno očekivati puno jer nema potražnje. A to malo potražnje što ima, banke ne mogu lako zadovoljiti', objašnjava analitičar Velimir Šonje.

Kako su dobili kredite: Sto najvećih dužnika istražuje DORH!

Na ovakav rezultat utjecala je recesija i loše gospodarsko okruženje. No, najveći udarac na dobit čini se zadao je HNB kada je prošle godine postrožio pravila za definiciju i klasifikaciju loših kredita čime je banke prisilio na veće rezervacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook