Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Neuspjelo spašavanje Lehmana uzdrmalo Wall Street

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lehman Brothers Holdings Inc., nekada četvrta najveća investicijska banka u SAD-u, objavila je da namjerava podnijeti zahtjev za stečajem nakon što su se banka Barclays Plc. i Bank of America povukle iz pregovora o njezinoj kupnji, izvijestio je u ponedjeljak poslovni portal Bloomberg.

Lehman, jedan od najvećih osiguravatelja vrijednosnica deriviranih iz hipotekarnih kredita, planira uložiti podnesak kojim će zatražiti zaštićeni stečaj u Stečajnom sudu SAD u južnom okrugu New Yorka, navela je tvrtka u priopćenju.

Pročitajte i ovo Bijeli kombi, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Velika šteta Pronađeno pet od 19 kamiona i auta Imesa "nestalih" u stečaju: U jako su lošem stanju Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao

Podnesak će biti u ime tvrtke holdinga i neće uključivati ni jednu od njezinih podružnica, naveo je Lehman.

Neuspjeli plan spašavanja investicijske banke Lehman Brothers slijedilo je još seizmičkih potresa na Wall Streetu, uključujući i preuzimanje Merrill Lyncha od Bank of America za 50 milijardi dolara, dogovoreno uz posredovanje američke vlade, izvješćuje Associated Press.

Poslovni dnevnik The Wall Street Journal izvješćuje o preuzimanju Merrill Lyncha od Bank of America po cijeni od 44 milijarde dolara, ili 29 dolara po dionici.

Prisilno restrukturiranje najveće svjetske osiguravajuće kuće American International Group Inc. (AIG), također će se opteretiti globalna tržišta dok se učinci 14-mjesečne kreditne krize pojačavaju.

Lehman, kojeg vodi glavni direktor Richard Fuld (62), ispituje mogućnosti prodaje svojih brokerskih operacija i nastavlja pregovarati o prodaji svog odjela za upravljanje imovinom, dodala je tvrtka.

Barclays, koji se pojavio kao vodeći kandidat za preuzimanje Lehmana, jučer se prvi povukao s pregovora, navodeći da ne može dobiti jamstva vlade ili drugih tvrtki s Wall Streeta kako bi se osigurao protiv potencijalnih gubitaka iz imovine Lehmansa.

Bank of America se povukla oko tri sata kasnije. Banke i brokerske kuća konsolidirale su neke transakcije u koje je bio uključen Lehman kako bi umanjile učinak mogućeg stečaja, navodi Bloomberg.

Američko ministarstvo financija i središnja banka - Federalne Rezerve, u protekla su tri dana u New Yorku vodili pregovore s čelnicima tvrtki s Wall Streeta kako bi spriječili propast investicijske banke Lehman Brothers prije otvaranja burzi u ponedjeljak.

Nadalje, globalni konzorcij banaka, surađujući s vladinim dužnosnicima u New Yorku, objavio je kasno u nedjelju osnivanje zajedničkog fonda od 70 milijardi dolara, za kreditiranje financijskih kompanija suočenih s teškoćama u dobivanju kredita. Cilj je spriječiti svjetsku paniku na dioničkim i drugim financijskim burzama, kazali su za AP sudionici razgovora u New Yorku.

Deset banaka u konzorciju - Bank of America, Barclays, Citibank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley and UBS - pristalo je osigurati po sedam milijardi dolara u zajednički fond "kako bi ojačalo likvidnost i ublažilo nezabilježenu labilnost i druge izazove koji pogađaju globalna tržišta dionica i obveznica".

Federalne rezerve FED sa svoje su strane proširile svoj program hitnih posudbi za investicijske banke. Središnja banka SAD objavila je u nedjelju navečer da proširuje vrste zaloga koje financijske institucije mogu koristiti da bi dobile zajam FED-a.

Terminske transakcije vezane uz industrijski indeks Dow Jones pale su za više od 300 bodova u elektronskom trgovanju u nedjelju navečer, što najavljuje oštar pad dionica na otvaranju trgovanja na Wall Stretu u ponedjeljak ujutro. Azijske burze također bilježe pad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene