Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I dok se većina hrvatskih tvrtki bori s nelikvidnošću postavlja se pitanje što je dovelo do takve situacije.


'Posao u Hrvatskoj je paraliziran zbog pogrešne ekonomske politike duge nekoliko desetljeća gdje je hrvatsko gospodarstvo bilo orijentirano samo na domaće tržište. Produbljavanje krize na domaćem tržištu za posljedicu je imalo nedostatak kvalitetnih programa koje bi investicijske banke pratile, a nema ni izvoznih projekata koji ne mogu doći preko noći', kazao je direktor Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević napominjući kako je apsurdno da banke plivaju u novcu, a istovremeno nemaju klijente kojima mogu dati kvalitetne projekte.

'Kamate nisu glavni problem'

Vezani članci Milorad Dodik Veleposlanici u BiH na hitnom sastanku: Unija neće tolerirati secesionističke korake Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, i Mislav Bago Guverner Vujčić otkrio što će biti s kamatama na kredite sljedeće godine i poručio: "Morat ćemo uvoziti radnike"

Također napominje kako su kamate jedan od elemenata problema, no nisu suštinski dio priče te smatra da u Hrvatskoj ima 'kvalitetnih programa banke bi bile spremne razgovarati i o drugačijoj kamatnoj politici'.

'Problem je što se uglavnom živjelo od domaće potražnje, raznih budžeta i zaduživanja u inozemstvu', ustvrdio je.

Neće biti bolje ni sljedeće godine

Predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković ne predviđa poboljšanje situacije u sljedećoj godini. 'Prošla godina nam je pokazala kako je naš potrošač bio vrlo osiromašen, zbog toga je kupovao manje i jeftinije proizvode. Također, naši su partneri imali problema s likvidnošću što je utjecalo na ekonomsku aktivnost. Naše prognoze za 2011., nažalost, nisu ništa bolje', kazao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju