Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska ulazi u proceduru prekomjernog deficita, no trenutak kada će Europa preuzeti nadzor nad domaćim financijama neće nastupiti preko noći.


PREKOMJERNI DEFICIT - DO SVIBNJA SE NIŠTA NEĆE DOGODITI, KONTROLA POČINJE TEK NA LJETO 2014.

Nakon što je Olli Rehn objavio da Hrvatska ulazi u nadzor državnih financija kao i 17 zemlja Unije, ništa se dramatično ili preko noći neće dogoditi. Zapravo, čekat ćemo mjesecima.

>> Prognoza Europske komisije: 2013. godina minusa, a oporavak slijedi...

Vezani članci BDP, Ilustracija U prva tri mjeseca ove godine zabilježen najmanji pad BDP-a od početka koronakrize, Marić: ''Podaci su čak i bolji od projekcija Vlade'' Slika nije dostupna Slijedi prijelomna godina za državni proračun: Evo što je Linićev plan

Ministri financija ovo će izvješće zapravo potvrditi i do veljače se praktički, što se Bruxellesa tiče, ništa neće događati. Tada se objavljuje novo izvješće o stanju i procjeni ekonomije.

U travnju Europska komisija izdaje 'dubinsko izvješće', a istodobno zemlje - u ovom slučaju Hrvatska - donosi planove ili ih usklađuje.

BRUXELLES LINIĆA NADZIRE OD SVIBNJA

Bruxelles će u svibnju usvojiti plan i za Hrvatsku, a onda tek u lipnju to usvaja i Europsko vijeće. A cijeli nadzor počinje od kolovoza. I traje sljedeće tri godine, kao u većini zemalja.

VELIKI MINUS, VELIKI REZOVI

Hrvatski problem može biti ako zbog velikog manjka u blagajni Europska komisija zatraži i dublje i ozbiljne rezove. A taj crni scenarij, to ne skriva ni ministar financija, je onda sve - od dodatnih rezova plaća do većih poreza i masovnih privatizacija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook