Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalni ured za ekonomska istraživanja

Američko gospodarstvo i službeno u recesiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko gospodarstvo ušlo je u recesiju prije godinu dana, u prosincu 2007., objavio je Nacionalni ured za ekonomska istraživanja, stručna, neprofitna udruga koja prati makroekonomska kretanja u SAD-u.

'Odbor je utvrdio da opadanje gospodarskih aktivnosti u 2008. ispunja mjerila za recesiju', objavio je NBER na svojoj web stranici. Gubitak 1.2 milijuna radnih mjesta od početka godine, jedan je od glavnih faktora kod utvrđivanja da se gospodarstvo počelo smanjivati, navela je ta udruga iz Cambridgea, u Massachusettsu.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Ilustracija Objavio Invesco Inflacija će biti gora nego u zadnjih 10 godina: Zemlje vraćaju kući svoje zlatne rezerve

Prema NBER-u, SAD je posljednji puta bio u recesiji od ožujka do studenoga 2001. godine.

Razdoblje od 73 mjeseca gospodarske ekspanzije, koje je trajalo od studenoga 2001. do prosinca 2007. bilo je kraće od prethodnog takvog ciklusa, koji je trajao rekordnih 10 godina. S trajanjem od 12 mjeseci, sadašnje je stezanje gospodarstva već dulje od posljednje osmomjesečne recesije u 2001. godini. 

>> 'Neće se pričati o plaćama već o radnim mjestima'

>> Tmurne prognoze: Najgore tek slijedi

>> Japan ušao u recesiju

Iako se recesija uobičajeno definira s dva uzastopna tromjesečja s negativnim ili nultim gospodarskim rastom, privatnom odboru stručnjaka, kakav je NBER ne treba potpora službenih podataka o BDP-u da utvrdi postojanje recesije. Njegovi se članovi usredotočuju na gospodarske promjene iz mjeseca u mjesec, pojašnjava agencija Bloomberg.

Američko gospodarstvo smanjilo se za 0.5 posto u trećem tromjesečju ove godine, dok je tri mjeseca prije toga raslo za 2.8 posto. Ekonomisti u njujorškim bankama Goldman Sachs i Morgan Stanley, su među onima koji predviđaju smanjenje gospodarstva u sadašnjem tromjesečju po stopi od pet posto.

Članovi odbora su profesori ekonomije - Robert Hall sa sveučilišta Stanford, Martin Feldstein i Jeffrey Frankel s Harvarda, Robert Gordon sa sveučilišta Northwestern, predsjednik NBER-a James Poterba, David Romer sa sveučilišta Kalifornija-Berkeley i ekonomist Conference Board-a Victor Zarnowitz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene