Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska kriza

Japan ušao u recesiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan, druga najjača ekonomska sila u svijetu, ušao je u recesiju, objavili su vladini službenici.

Vladin ured potvrdio je da je ekonomija pala za 0,1 % u trećoj četvrtini, nakon 0,9 % u drugoj četvrtini. Bruto domaći proizvod, drugi poslije SAD-a, pao je za 0,4 %, čime je Japan dospio u prvu recesiju od 2001.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nacionalni ured za ekonomska istraživanja Američko gospodarstvo i službeno u recesiji Slika nije dostupna U minusu Recesija zahvaća Europu

Glavni svjetski indeksi također su pali u posljednja dva mjeseca. Ruska burza izgubila je 66,5 % svoje vrijednosti od početka godine. Burze u Japanu i SAD-u također su teško pogođene, padajući za 44 % i 33 %.

Ni u Europi stanje nije mnogo bolje. Europska unija u petak je službeno objavila kako je nastupila recesija.

Japanski premijer Taro Aso prisustvovao je zasjedanju G20 u Washingtonu, gdje je predstavio planove za sprječavanje ekonomske krize koja je zahvatila svjetska tržišta.

Japanska objava recesije nije bila neočekivana. Dio problema je i snažni yen koji je posljednjih tjedana kada je kriza zahvatila svjetska tržišta brzo dobio na vrijednosti, a investitori se udaljili od snažnih valuta poput eura i funte.

Kao rezultat toga, slabije valute poput dolara i yena naglo su narasle jer su ih investitori smatrali sigurnima.

No kako Japan ima veliki izvoz, snažan yen štetio je profitu japanskih kompanija jer se sva prodaja prebacivala natrag na yen. Što više je yen rastao, to su lošije stajale japanske burze, što je rezultiralo nestabilnostima na europskim i američkim tržištima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene