Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američka GMO riža u Nizozemskoj i Belgijji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija u četvrtak je obavijestila dužnosnike Britanije, Francuske i Njemačke kako postoji mogućnost da je genetski modificirana riža iz Sjedinjenih Država prešla njihove granice ušavši na tržište Europske unije kroz roterdamsku luku.

Dužnosnici te nizozemske luke proveli su testiranja uvozne riže deklarirane kao ne-GMO, koja su utvrdila prisutnost LL601, genetski modificirane varijante riže koju u Sjedinjenim Državama razvija Bayer CropScience, kazao je glasnogovornik Komisije Philip Tod.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pakiranje od kilogram Ako u kući imate ovu rižu, bacite ju jer je puna pesticida Slika nije dostupna Nastavak sjednice Sabor: SDP-ovcima odbijen prijedlog za izmjenom Zakona, napustili glasovanje

Prema njegovim riječima, jedna je sporna isporuka zaplijenjena u Nizozemskoj, a druga u Belgiji. Tod nije mogao reći o kojoj je količini riže riječ, ali je istaknuo da je dio upućen u Britaniju, Francusku i Njemačku, čiji su dužnosnici upozoreni. On je također najavio pooštravanje procedure testiranja uvoza američke riže.

EU zabranjuje uvoz genetski modificirane hrane radi zaštite javnog zdravlja. Ovo je otkriće drugo od početka mjeseca nakon što je Komisija prije dva tjedna objavila da je otkrivena prisutnost neodobrene GMO riže LL601 u proizvodima na policama trgovina u nekim zemljama Europske unije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene