Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija u četvrtak je obavijestila dužnosnike Britanije, Francuske i Njemačke kako postoji mogućnost da je genetski modificirana riža iz Sjedinjenih Država prešla njihove granice ušavši na tržište Europske unije kroz roterdamsku luku.


Dužnosnici te nizozemske luke proveli su testiranja uvozne riže deklarirane kao ne-GMO, koja su utvrdila prisutnost LL601, genetski modificirane varijante riže koju u Sjedinjenim Državama razvija Bayer CropScience, kazao je glasnogovornik Komisije Philip Tod.

Vezani članci Slika nije dostupna Ako u kući imate ovu rižu, bacite ju jer je puna pesticida Miro Bulj (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Sabor: SDP-ovcima odbijen prijedlog za izmjenom Zakona, napustili glasovanje

Prema njegovim riječima, jedna je sporna isporuka zaplijenjena u Nizozemskoj, a druga u Belgiji. Tod nije mogao reći o kojoj je količini riže riječ, ali je istaknuo da je dio upućen u Britaniju, Francusku i Njemačku, čiji su dužnosnici upozoreni. On je također najavio pooštravanje procedure testiranja uvoza američke riže.

EU zabranjuje uvoz genetski modificirane hrane radi zaštite javnog zdravlja. Ovo je otkriće drugo od početka mjeseca nakon što je Komisija prije dva tjedna objavila da je otkrivena prisutnost neodobrene GMO riže LL601 u proizvodima na policama trgovina u nekim zemljama Europske unije.