Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koncern Agrokor u petak je sa sindikatom pet banaka - ABN AMRO, Bank Austria Creditanstalt, Raiffeisen Zentralbank, PBZ i Societe Generale - Splitska banka - potpisao financijski aranžman u ukupnom iznosu 475 milijuna eura.


Time je definitivno i formalno završeno restrukturiranje Agrokorovih dugova i bilance, istaknuo je predsjednik Agrokora Ivica Todorić.

Vezani članci Anto Nobilo - 3 Odvjetnik Nobilo o ponovljenoj optužnici za Agrokor: "Imamo iste prigovore kao i ranije. A u tisućama stranica spisa nema ni jednog dokaza" Ivica Todorić Tužiteljstvo bolje razjasnilo stvari: Ponovno podignuta optužnica u slučaju Agrokor

Aranžman ustvari obuhvaća dva ugovora, jedan u iznosu 325 milijuna eura s ročnošću od pet godina i kamatom pet posto te drugi u iznosu 150 milijuna eura.

Sredstva financijskog aranžmana, kako je rečeno, namijenjena su otplati Agrokorove postojeće obveznice u iznosu 230 milijuna eura s kamatom 11 posto te refinanciranju kratkoročnih zaduženja.

U Agrokoru ističu da aranžman predstavlja važan korak u restrukturiranju Agrokorove bilance i jačanju financijske stabilnosti kao važnog strateškog cilja kompanije.

Ugovor će, kaže Todorić, omogućiti daljnju stabilnost i razvoj kompanije na domaćem tržištu i u regiji.

Todorić je podsjetio kako je u posljednjih mjesec dana Agrokor potpisao tri važna financijska ugovora - s Europskom bankom za obnovu i razvoj koja je u Agrokor uložila dionički kapital, s ogrankom Svjetske banke IFC koji je odobrio financiranje PIK-a Vrbovec i Belja te današnji ugovor.

Agrokor planira i izdanje obveznica, a kada to za koncern bude Najpovoljnije, i javnu ponudu dionica, odnosno izlazak na burzu. 

- Kada će to točno biti, teško je reći, kazao je Todorić.

Potpisnik ugovora u ime ABN AMRO Bank Mike Elliff kazao je kako današnji ugovor predstavlja atraktivan izvor financiranja Agrokoru i pruža mu financijsku fleksibilnost kako bi mogao reagirati na daljnji razvoj na tržištima na kojima posluje. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju