Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ove godine je Italija, ali i cijeli svijet, proslavio vrijedan kulinarski jubilej. Naime, u lipnju se navršilo 120 godina postojanja vjerojatno jednog od najpopularnijih i najpoznatijih talijanskih specijaliteta, pizze Margarite.


Tim povodom mnoge pizzerije diljem svijeta organizirale su Margarita festivale, a u njezinu rodnom gradu Napulju, gradske vlasti priredile su brojna događanja i ulične performanse i to u ljetnim mjesecima, s obzirom da je grad u to godišnje doba prepun turista te je stoga čitava manifestacija dobila poseban pečat i sjaj.

Vezani članci Slika nije dostupna Lako probavljiva i zdrava pizza postoji Slika nije dostupna Otvorena pizzerija u zemlji u kojoj sve dolazi na kapaljku

Rođendanska proslava, na kojoj se okupilo više desetaka tisuća ljudi, završila je ispred kultne pizzerije Brandi u središtu grada, u kojoj je, kako priča kaže, pizza Margarita i nastala prije 120 godina.

Nastala po bojama zastave

Tamo ju je, prema želji kraljice Margarite Savojske koja je poželjela kušati jelo koje siromasi jedu po gradskim uglovima, osmislio Raffaele Esposito. Pripremio je pizzu u bojama nove talijanske zastave (rajčica – crveno, mozzarella – bijelo, bosiljak – zeleno) i nazvao je po kraljici. I tako je jednostavno sirotinjsko jelo postalo poželjno na svakom stolu i u svakoj prilici, a i najmanji gradić na svijetu danas je gotovo nezamisliv bez pizzerije.

Espositovi potomci, koji su se sve do dana današnjeg nastavili baviti tim poslom, s ponosom na zidu svoje pizzerije drže izloženu zahvalnicu kraljevskog dvora u kojoj se kraljica Margarita zahvaljuje maštovitom pekaru na njegovu kulinarskom dragulju. Pizza Margarita najjednostavnija je pizza koju danas možete naručiti, no, unatoč tome, nije izgubila na popularnosti.