Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nemoguće ga je spriječiti"

Ekološka katastrofa pogodila krasoticu surovog krša: Pogledajte stravično zagađenje mazutom za koji nitko ne zna kamo je otišao

Rijeka Zrmanja - 1
Rijeka Zrmanja - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Rijeka Zrmanja - 1 Rijeka Zrmanja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rijeka Zrmanja - 2 Rijeka Zrmanja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rijeka Zrmanja - 3 Rijeka Zrmanja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rijeka Zrmanja - 4 Rijeka Zrmanja - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Biologinja Morana Bačić Galerija 1/5 >>
Rijeku Zrmanju je zagadio mazut, najvjerojatnije iz nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu. Ovo nije prvi put da je Zrmanja zagađena, a katastrofa se dogodi svaki put kada padne obilna kiša.

Umjesto da se u Zrmanji zrcali ljepota krša, po njoj je plivao mazut koji je kiša iz tla istjerala.

Pročitajte i ovo Automobili - 3 Muke po parkingu Pravilnici se nisu mijenjali desetljećima: "Stisnem se koliko mogu, ali drugi ne paze" Ilustracija - 3 Sadašnjost i budućnost Nijedna zemlja nije imuna, a nose povijesnu odgovornost na leđima: 10 država poduzelo je važne korake

"Kad je voda velika, ona uđe u taj kraški kraj i iznese van dio mazuta i njega toliko ima da će to izlaziti 100 godina", rekao je Ivan Matić iz EKO udruge "Ravni Kotari".

Mještani godinama upozoravaju na ovaj problem, još otkad je početkom 1980-ih zatvorena tvornica glinice u Obrovcu.

"Pri sanaciji samog postrojenja glinice, tu su se nalazili veliki rezervoari mazuta. To je po nekakvoj procjeni, izračunali smo, moglo biti negdje oko 400 kubika koji nije iskoristiv", rekao je Matić.

Opasni je otpad, prema svemu sudeći, završio u podzemnim kanalima i to u kraju koji upravo na ljepoti rijeke Zrmanje piše svoju turističku priču.

"Snimljene su nebrojene promotivne reklame, između ostalog i Winnetou, a da sad turist dođe imao bi što i vidjeti", rekao je ekološki aktivist Igor Jurčević.

Vodopravna inspekcija ne zna gdje je mazut otišao

Osim u Obrovcu, onečišćenje su vidjeli i stanovnici obližnjih mjesta. Naime, mazut je ovoga puta doplivao i do Novigradskog mora. Ni vodopravna inspekcija ne zna gdje je mazut otišao. Iako za problem znaju, zbog nabujale rijeke i visokog vodostaja, do Zrmanje nisu mogli.

"Kanjon rijeke nije bilo moguće obići ni plovilom, jer je voda izrazito brza", stoji u odgovoru Državno inspektorata.

No obišli su, kažu, dio uz obalu Novigradskog mora i na pučini nisu vidjeli tragove masnoće. Izgleda da o razmjerima onečišćenja nisu ni obavijestili resornog ministra.

"Onaj tko je to zabilježio, tko god je to registrirao, ima obavijestiti Državni inspektorat i Državni inspektorat postupa u skladu s tim", rekao je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

Oni su, poručuju, nakon izlaska na teren, o svemu usmeno obavijestili Hrvatske vode.

"Hrvatske vode trenutačno obavljaju pojačani nadzor cijele dionice od Obrovca do Novigradskog mora, od strane vodočuvara", stoji u odgovoru Hrvatskih voda.

Izlijevanje je nemoguće spriječiti, ali se može kontrolirati

Što o ekološkoj katastrofi misle u gradu Obrovcu, unatoč trudu, nismo uspjeli doznati. No, mještani o onečišćenju koje gledaju desetljećima, itekako imaju stav. I pozivaju institucije da rade svoj posao.

"Pogreške iz prošlosti na koje se nije gledalo kritički su prošle ispod radara, uzrokovale probleme koji su nam zagadili sadašnjost", rekao je Matić.

Uživo u Dnevniku Nove TV gostovala je biologinja Morana Bačić, koja je rekla da je izlijevanje mazuta nemoguće spriječiti.

"Ne možemo spriječiti da se mazut izlije jer ne znamo koliko ga ima u tom kršnom području, ali se mogu smanjiti posljedice njegova izlijevanja, tj. lokalizirati izlijevanje da ne ode skroz do Novigradskog mora", rekla je Bačić.

"Obzirom da se točno zna gdje su ta izvorišta, mogu se staviti plutajuće brane tako da skupljaju, da se ne razlijeva, i mogu se stavljati uljni separatori koji bi pročišćavali rijeku", dodala je.

Usprkos zagađenju, Bačić je rekla da izvori pitke vode nisu onečišćeni: "Mazut se izlijeva nizvodno od Obrovca, ispod bivše tvornice glinice, a izvori vode su poviše."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene