Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lažiranje podataka

VIDEO Župan Dekanić na slobodi: Odvjetnik objasnio zašto je pušten iz pritvora

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i još četvero okrivljenika koje USKOK tereti za nekoliko kaznenih djela u petak su poslije 14 sati pušteni na slobodu iz osječkog zatvora.

Damir Dekanić je izišao iz zatvora u pratnji svoga odvjetnika Davora Ćavara, ali nije želio davati izjave okupljenim novinarima.

Njemu i drugim osumnjičenicima u aferi zataškavanja i lažiranja službenog policijskog zapisnika o prometnoj nesreći za dva dana istječe istražni zatvor. Određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

No, Sud je u petak potvrdio da Dekanić i ostali izlaze na slobodu. Njegov odvjetnik Davor Ćavar kaže da je sudac istrage rješenjem ukinuo istražni zatvor protiv svih petero osumnjičenih u tom predmetu.

"Svi sjedoci su ispitani. Nakon što su ispitani, prestala je opasnost od utjecaja na njih, prema tome, USKOK je zatražio ukidanje istražnog zatvora", kazao je Ćavar i dodao da je teško reći kad bi se mogao očekivati početak rasprave.

Pročitajte i ovo Damir Dekanić lažiranje podataka Župan Dekanić ide na slobodu: Disciplinski postupak pokrenut protiv još četiri policijska službenika

"Istraga se nastavlja. Nakon njezina dovršetka, USKOK će odlučiti hoće li ići s daljnjim progonom", objasnio je Ćavar.

Nezakonitosti s prometnom nesrećom

Policijska uprava vukovarsko-srijemska pokrenula je disciplinski postupak protiv još četiri policijska službenika vezano za slučaj Dekanića.

Istragom USKOK-a su, pored Dekanića, obuhvaćeni 47-godišnjakinja na čiji je parkirani automobil i ogradu naletio župan, Dekanićev rođak Krešimir Bičanić (38), 55-godišnji pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja, 34-godišnja policajka iz ophodnje i 53-godišnji policajac iz očevidne ekipe.

USKOK i policija sumnjiče Dekanića da je 17. travnja 2022. iza ponoći upravljao službenim automobilom županije na području Županje i Cerne pod utjecajem alkohola (1,4 promila) neprilagođenom brzinom od 87,9 kilometara na sat. Nakon što je izgubio nadzor nad upravljačem, Dekanić je vozilom sletio izvan kolnika i udario u prednji kraj automobila 47-godišnjakinje, parkiranog ispred njezine kuće, a potom i u ogradu kuće.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Gordan Jandroković Nakon Dekanića odzvonilo "lex šerifu"? ''Vidjet ćemo, ali treba razmišljati i o takvim stvarima''

Kako bi izbjegao prekršajnu odgovornost i negativni publicitet, Dekanić je, sumnja se, dogovorio s 47-godišnjakinjom da ne zove policiju i da će joj nadoknaditi prouzročenu štetu. Međutim, kako je policija bila obaviještena o nezgodi putem instalirane aplikacije u automobilu županije, a također i od očevidaca, Dekanić je pozvao Bičanića da odmah dođe na mjesto nesreće kako bi fingirao policajcima da je službenim automobilom upravljao Bičanić, a da je sam bio suvozač.

Za to vrijeme, precizira USKOK, 55-godišnji pomoćnik šefa smjene policijske postaje nije unio u Informacijski sustav MUP-a obavijest o prometnoj nezgodi koju je po dojavi očevidaca prouzročio pijani Dekanić, iako ga je o tome obavijestio Operativno-komunikacijski centar (OKC) Policijske uprave vukovarsko-srijemske, već je evidentirao da se dogodila prometna nezgoda s materijalnom štetom.

Potom je, dodaje USKOK, 55-godišnji pomoćnik smjene na mjesto nezgode uputio prometnu ophodnju s 34-godišnjom policajkom kao vođom ophodnje.

Iako su na mjestu događaja zatekli službeni automobil i Dekanića te znajući da pravilnik propisuje provođenje očevida, policajci su na Dekanićev zahtjev i pod utjecajem njegovog autoriteta kao župana, postupali protivno pravilniku. To su, ističe USKOK, napravili kako bi spriječili da se točno utvrde sve okolnosti nastanka prometne nesreće i time osigurali da Dekanić izbjegne prekršajnu odgovornost.

Tužiteljstvo okrivljenike tereti za trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene