Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudsko vijeće Županijskog suda u Rijeci, kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić, danas je nepravomoćno oslobodilo svih optužbi Zlatka Cara (51), bivšeg djelatnika SZUP-a, optuženog za pokušaj prodaje dva kilograma kokaina u ljeto 1998. godine.


Car je odmah potom pušten iz pritvora u riječkom Okružnom sudu u kojemu je bio od svibnja.

Vezani članci Policija, ilustracija Muškarac uhićen zbog kokaina pokušao podmititi policajca: Tijekom pretrage imanja policija naišla na tužni prizor Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga Nakon velike zapljene kokaina u Dubrovniku: ''Zločinačke organizacije traže druge ulazne luke prema tržištu Europe"

U obrazloženju presude Sudskog vijeća navedeno je da nadležno državno odvjetništvo nije uspjelo dokazati da je Car počinio djelo za koje je terećen.

Optužnica je temeljena na tvrdnjama Marka Stipanova, koji je svoje iskaze mijenjao nekoliko puta tijekom suđenja. Stipanov je, naime, tvrdio kako je Car drogu vozio u prtljažniku policijskog automobila kao i da je Car njega pokušao uvesti u posao s preprodajom droge nudeći mu kilogram kokaina za koji bi protuvrijednost isplatio nakon daljnje prodaje. 

Stipanov je u iskazu tijekom postupka također naveo kako je on to odbio, te kako je Cara prijavio nakon što je i sam kriminalistički obrađivan zbog jednog drugog kažnjivog djela.

Zlatko Car je iz Hrvatske pobjegao 2001. godine nakon što je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvorske kazne na Županijskom sudu u Rijeci zbog sudjelovanja u razbojničkoj pljački u Crikvenici s još tri osobe.

Uhićen je u ljubljanskoj zračnoj luci u ožujku ove godine na temelju hrvatske međunarodne tjeralice, a slovenske su ga vlasti izručile Republici Hrvatskoj krajem svibnja.