Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK tereti Šostara i devetoricu

Optužnica protiv bivšeg Bandićeva suradnika: Namještao je poslove, a plaćali mu luksuzna putovanja i ribolov

Zvonimir Šostar i Milan Bandić (Foto: Pixell)
Zvonimir Šostar i Milan Bandić (Foto: Pixell) Foto: Pixell
USKOK je podignuo optužnicu protiv Zvonimira Šostara, bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo, a danas ravnatelja Zavoda Andrija Štampar, kojeg se tereti da je omogućio privatnoj tvrtki poslove čišćenja klimatizacijskih i ventilacijskih sustava sportskih dvorana Grada Zagreba, i to nepotrebnom metodom 'suhog leda', zbog čega je Grad oštećen za najmanje oko 39 milijuna kuna.

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Zvonimira Šostara, bivšeg pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba i još devet osoba - M. L. (1960.), D. LJ. (1965.), G. Ž. (1961.), J. V. (1964.), M. G. (1973.), M. D. (1971.), Š. I. (1963.), R. LJ. (1991.), G. LJ. (1968.).

Pročitajte i ovo Uhićenje Zločinačko udruženje Devetorici narkodilera u Dalmaciji određen istražni zatvor: Za trojicom iz skupine još se traga Uhićenje, ilustracija Zločinačko udruženje Pad narkobande u Dalmaciji: Otkriveni detalji uhodanog biznisa koji je ekipi donio milijun eura

Među njima su i biša Šostarova suradnica Mirta Lončar te Davor Ljubić i Goran Žonja čija je tvrtka gradu, prema optužnici, ispostavljala fiktivne račune za čišćenja 'suhim ledom' klimatizacijskih sustava zagrebačkih sportskih dvorana. Među optuženima su i Mladen Gojković i Muhamed Demirović. 

Šostara i devetoro suoptuženih USKOK između ostalog, tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita, pranje novca, utaju poreza i carine. USKOK ih sumnijči da su Grad Zagreb oštetili za oko 39 milijuna kuna. Bivšem gradskom pročelniku za namještanje poslova vlasnici tvrtke plaćali su troškove putovanja, hotelskog smještaja i ribolova u ukupnom iznosu od 176.869,20 kuna.

Optužnicom se Zvonimiru Šostaru, stavlja na teret da je Šostar od početka 2006. do kolovoza 2013. odobravao "neosnovana plaćanja" tvrtki čiji su vlasnici Ljubić i Žonja, iako je znao da čišćenje metodom 'suhog leda' neće biti izvršena.

Šostarova suradnica Mirta Lončar je nakon dogovora tadašnjeg pročelnika i vlasnika kooperantske tvrtke zaprimala zapisnike, specifikacije izvedenih radova i račune u kojima je, po tvrdnjama tužiteljstva, bilo neistinito navedeno da je čišćenje obavljeno metodom 'suhog leda'.

Dokumentaciju je potom i potpisivala, potvrđujući tako da su ugovorene usluge čišćenja dvorana navedene u računima, u ukupnom iznosu od preko 52 milijuna kuna, i izvršene iako to nije bilo istinito, jer je stvarna vrijednost obavljenog bila tek nešto viša od 13,4 milijuna kuna, tvrdi Uskok.

Kada su neistiniti računi isplaćeni Zagreb je oštećen za najmanje 38,9 milijuna kuna, a Šostaru je za protuuslugu vlasnik tvrtke navodno predao "točno neutvrđeni novčani iznos te mu plaćao troškove putovanja, hotelskog smještaja i ribolova, a članovima njegove obitelji troškove putovanja u sveukupnom iznosu od najmanje 176.869 kuna", izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Kako bi prikazali da je iznos od najmanje 38,9 milijuna kuna stečen zakonito Ljubić je s još pet osumnjičenih dogovorio ispostavljanje fiktivnih računa, nakon čega su ostali okrivljenici u više navrata osobno podizali ili nalagali podizanje gotovine na ime navodnih pozajmica, putnih i materijalnih troškova ili su vršili daljnja neosnovana međusobna plaćanja i potom podizali gotovinu, sumnjaju u Uskoku.

Pomagači su pritom uzimali proviziju i većinu novca davali Ljubiću koji je, po tvrdnjama tužiteljstva, na taj način došao do čak gotovo 30 milijuna kuna.

Osim izvlačenja novca putem fiktivnih računa s drugim tvrtkama Ljubić i Žonja navodno su od početka 2014. do 30. travnja 2015. u namjeri da svojoj tvrtki umanje porezne obveze, u poslovnim knjigama "vršili netočna i nepotpuna knjiženja na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava", čime su nezakonito smanjili obvezu plaćanja PDV-a i poreza na dobit za 2,1 milijun kuna.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene