Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U širem centru Zagreba

Pazi, skuter! Policija izdala neobično upozorenje: "Ne budite pokretna meta!"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dio šireg centra Zagreba u petak popodne je bio poprište dvije drske krađe u kojima su žrtve bile žene. Policija je poslala važno upozorenje.

Nepoznati je počinitelj vozeći se na skuteru u petak oko 17 sati na području Trnja, Radničkoj cesti, s ramena je strgnuo i otuđio torbicu u kojoj su bili novac i osobne stvari 38-godišnje žene. Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura.

Samo nekoliko minuta kasnije u Ulici grada Vukovara, također vozeći se na skuteru nepoznati je počinitelj strgnuo torbicu s ramena 62-godišnjoj ženi, a i toj su torbici bili novac i osobne stvari. Materijalna šteta također iznosi nekoliko stotina eura, objavila je policija.

Pročitajte i ovo Ukraden tramvaj Dolijao mladi ''vozač'' Uhvaćen kradljivac tramvaja: Policija ga je pronašla na drugom kraju Hrvatske, jedan detalj posebno je zanimljiv

Ne budite pokretna meta napadača!

Ne budite pokretna meta napadača, savjetuje zagrebačka policija.

Objašnjavaju da otimanju skupocjenog nakita, torbice, mobitela, novčanika prethodi stvorena "prigoda" odnosno situacija koja pogoduje toj vrsti kaznenog djela.

Obično se dvojica ili više počinitelja pretvaraju u "slučajnog prolaznika", a u stvarnosti vrebaju priliku i čekaju prigodu da naiđe neka osoba – potencijalna za ostvarenje drske krađe. Namjera je da se žrtva presretne ili zaskoči te da joj se silovito otme uočeni predmet i hitro nestane, pri čemu općenito izbjegavaju situaciju borbe zbog vlastite nesigurnosti.

Obično se odvaže naglo i neprimjetno približiti na udaljenost koja im omogućava drsko otimanje torbice, kidanju nakita ili drskoj krađi nekog drugog predmeta, a nakon čega se daju u bijeg. Način počinjenja bude iznenadan i neočekivan tako da se žrtva ne uspije ni snaći kada se počinitelj dadne u bijeg sa plijenom, objašnjava policija.

Zbog takvog impulzivnog efekta, prepadnuta se žrtva kasnije obično ne može sjetiti osobnog opisa napadača, detalja događaja i pravca kretanja odnosno bijega počinitelja.

Bitni čimbenik počinjenja jest iznenađenje te izbjegavanje izravnog sukoba s oštećenim, a sam čin se često pomno i ne planira.

Riječ je, navodi policija, o tipično ''velegradskom deliktu'' koji se uobičajeno događa na javnim mjestima od parkova, parkinga, ulica, haustora, pothodnika, groblja, autobusnih stajališta pa do javnih wc-a, kolodvora, podzemnih garaža…

Pročitajte i ovo Ilustracija Drske krađe Mladić i djevojka vrebali starije žene, pokrali ih i pobjegli: U tijeku potraga za trećom osobom

Kako spriječiti ovakvu vrstu napada?

  • pokušajte izbjegavati osamu i mjesta na kojima nema čestih prolaznika i vremena kada je frekvencija prolazaka mala
     
  • hodajte u društvu, to ponekad može biti otegotna okolnost počinitelju, kojeg će možda odvratiti od prvotne namjere
     
  • pokušajte preventivno promišljati o tome biste li mogli biti moguća meta napadača
     
  • u slučaju počinjenja drske krađe pokušajte zapamtiti što više detalja o događaju odnosno počinitelju

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene