Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proces zbog ratnog zločina

Suđenje za Grubore: Specijalci se malo toga sjećaju, sutra svjedoči Sačić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u zaseoku Grubori kod Knina svjedočili su nekadašnji pripadnici specijalne policije. Uglavnom se nisu mogli sjetiti događaja iz 1995. godine.

Sedmorica bivših pripadnika specijalne policije izjavila su danas na suđenju za ratni zločin nad srpskim civilima u Gruborima da su za taj slučaj doznali iz medija ili na ispitivanju u policiji te da u čišćenju terena uoči prolaska "Vlaka slobode" nakon "Oluje" nisu primijetili zapaljene kuće niti čuli pucnjavu.

Pročitajte i ovo Branimir Glavaš Ratni zločini Garaža i selotejp: Glavaš i suoptuženici u petak će čuti presudu nakon ponovljenog suđenja Slika nije dostupna Slučaj Grubori Svjedok general Markač: 'Bilo me strah da predsjednik Tuđman iz vlaka ne vidi dim'

"Ne sjećam se puno toga, imam tri slike kojih se mutno sjećam iz tog perioda", rekao je svjedok, bivši pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko Ivica Matanić na suđenju zapovjednicima grupa specijalne policije Frani Drlji i Boži Krajini. Prisjetio se da je jako kišilo, da su se kretali u koloni i da je na vrhu brda primijetio stado ovaca ili koza.

>> Ćelić o Gruborima: Što se dogodilo znaju samo oni koji su prošli kroz selo

Zločine u kojima je u Gruborima, zaseoku sjeverozapadno od Knina, ubijeno šestero starijih civila nije vidio ni svjedok Mladen Grgić. "Koliko se sjećam, život mi nije bio ugrožen da bih se trebao nečeg sjećati", rekao je Grgić, koji se nije mogao sjetiti tko mu je bio zapovjednik u toj akciji jer je u postrojbi promijenio nekoliko grupa. Prisjetio se da je na terenu bilo više specijalnih jedinica, među kojima i grupa iz Osijeka.

Svjedok Renato Novak također tvrdi kako "o tim stvarima" ne zna ništa. Ne sjeća se da su na terenu zatekli civile, ali zna da se nisu koristili oružjem. "Sjećam se da sam se nahodao, šume, kiše i magle", rekao je Novak, koji tvrdi kako je tek na ispitivanju u policiji 2001. doznao da je njegovom grupom "navodno" zapovijedao Drljo. Tvrdi, međutim, kako na terenu nisu bili podijeljeni u posebne grupe.

Vozač u Antiterorističkoj jedinici Lučko Joso Vuketić ispričao je sudskom vijeću zagrebačkoga Županijskog suda da su pripadnike jedinice na početnu točku dovezli u pet do sedam vozila. Nije se mogao sjetiti razgovora u vozilu na povratku u bazu, ali zna da se nije razgovaralo o pucnjavi.

Svjedok Milan Porobija ispričao je da je imao težu ozljedu noge, zbog čega je povremeno zaostajao za pripadnicima postrojbe, ali tvrdi kako se nije dogodilo ništa važno što bi mu ostalo u sjećanju. Potvrdio je prijašnji iskaz da je iz snajpera ispalio dva, tri hica radi provjere optike, ali time nije nikoga ugrozio. Prisjetio se da su u akciji prošli pokraj nekoliko kuća za zatvorenim prozorima, ali nisu primijetili ništa sumnjivo pa su se nastavili dalje kretati.

Svjedok Nenad Petek rekao je da nije vidio kuće ni zaseoke. "Nisam vidio zapaljene kuće, ne znam da je bilo pucnjave i da je gorjelo jer je padala kiša", posvjedočio je.

Ivica Goličić rekao je da nije sudjelovao u akciji jer je bio na slobodnim danima, a liječnik Željko Mihaljević posvjedočio je da ga nakon akcije nitko nije tražio psihološku pomoć.

Sutra bi trebao svjedočiti bivši ratni zamjenik zapovjednika specijalne policije Željko Sačić, koji je i sam u odvojenom postupku osumnjičen da nije spriječio zločin u Gruborima niti kaznio počinitelje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene