Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljeno suđenje

Ćelić o Gruborima: Što se dogodilo znaju samo oni koji su prošli kroz selo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josip Ćelić zapovijedao je Antiterorističkom jedinicom Lučko prilikom pretrage terena u Gruborima 1995. godine, ali kaže da ne zna što se ondje događalo ni kako je došlo do ubojstva šestero srpskih civila.

Josip Ćelić, zapovjednik postrojbe Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko u akciji pretrage terena u kojoj je u kolovozu 1995. u selu Gruborima ubijeno šestero srpskih civila, izjavio je danas na suđenju dvojici suboraca da ne zna što se događalo u tom selu u blizini Knina te da to znaju jedino pripadnici postrojbe koji su prošli kroz selo.

Svjedočeći na suđenju bivšim pripadnicima ATJ Lučko Frani Drlji i Boži Krajini na zagrebačkome Županijskom sudu Ćelić je rekao da je 40-ak svojih specijalaca podijelio u četiri grupe koje su vodila dvojica optuženika te Stjepan Žinić i Branko Balunović. Podređene je, tvrdi, upozorio da treba paziti na sigurnost civila koji su ostali na tom području i koje su popisali pripadnici UN-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bio zamjenik ravnatelja policije RASKRINKAN Milijan Brkić zvao osumnjičenike za ratni zločin: 'Dobit ćeš poziv od policije' Slika nije dostupna Bez neposrednih saznanja Suđenje za Grubore: Osmorica svjedoka o zločinu ne zna ništa

>> Janić: Za zločin u Gruborima doznao sam tek iz medija

Ubrzo nakon početka akcije svjedok se vratio na početne položaje s jednim pronađenim civilom i tada je izgubio vezu s vođama grupa. Zbog sigurnosnih razloga nije se vratio prema postrojbi, nego je s operativnim zapovjednikom cijele akcije Zdravkom Janićem otišao prema završnoj crti, gdje se nekoliko sati nakon akcije okupila cijela postrojba. Tu su ga vođe grupa izvijestili da nisu naišli ni na kakve probleme pa je tako napisao i u izvješću koje je te večeri predao u stožeru akcije u Gračacu. No, idućeg dana ga je načelnik Stožera specijalne policije Željko Sačić izvijestio da su se pripadnici njegove postrojbe sukobili s neprijateljem u Gruborima te mu je rekao što treba napisati u novom izvješću.

"Vjerovao sam Sačiću, on je bio zapovjednik i baratao je pouzdanim informacijama i nisam ga pitao otkud mu ti podaci", rekao je Ćelić i na upit suca potvrdio da je sastavio izvještaj s podacima o kojima osobno nije imao nikakva saznanja, nego mu ih je "direktno izdiktirao" Sačić.

Nakon dva dana, po naredbi zapovjednika ATJ Lučko Josipa Turkalja, svjedok se vratio u Grubore, gdje je vidio dvije mrtve osobe i mrtvu stoku te zapaljene kuće. "Tada sam vidio da je Sačić u pravu i da se tamo dogodio nekakav sukob, no pojedinosti nisam znao", rekao je Ćelić, koji je o zločinu u Gruborima svjedočio i na Haškome sudu u slučaju protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Ćelić je ispričao da je nakon nekoliko dana Turkalj u sjedištu postrojbe od njega i četvorice zapovjednika grupa zatražio nova izvješća, ali Drljo je to odbio.

Optuženi Drljo optužio je, pak, svjedoka da je na tom sastanku zajedno sa Sačićem i Turkaljem izvijestio zapovjednike grupa da zločin u Gruborima istražuje Haag te da napišu lažno izvješće o sukobu u tom selu u blizini Knina. "Vi lažete. Jedino sam ja imao m... i hrabrosti reći da neću sudjelovati u pisanju lažnih izvješća", obratio se Drljo svjedoku koji je odgovorio kako nikada nikome nije govorio što treba napisati u izvješću. Time je opovrgnuo i tvrdnju svojega kuma Balunovića, koji je prije na sudu izjavio da mu je Ćelić sugerirao što će napisati u izvješću.

Ćelić je u prijašnjim iskazima izjavio da je prema zemljovidima i njegovim zapovijedima zaključio da je kroz Grubore prošla upravo Drljina grupa, a zatim je čuo da je ondje bila i grupa koju je vodio Krajina, no danas je dopustio mogućnost da su kroz selo mogle proći i ostale dvije grupe specijalaca.

Rekao je i da osobno "nije bio u poziciji naložiti ili provesti istragu događaja" u Gruborima niti je to bilo u njegovoj ovlasti. Ustvrdio je i da su njemu podređeni zapovjednici grupa imali "potpunu zapovjednu odgovornost" i da su specijalci njihove zapovijedi morali "bespogovorno izvršavati".

Na upit Drlje je li Žiniću krajem 2009. uoči uhićenja osumnjičenih za zločin u Gruborima posalo sms poruku da "od sutra u devet kreću uhićenja", svjedok je rekao da se ne sjeća.

Suđenje se nastavlja 16. studenoga ispitivanjem novih svjedoka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene