Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U požaru u središtu Rijeke u petak smrtno je stradala dvogodišnja Lara Barković, a njezin trogodišnji brat Andrija je zadobio opekotine ruku. Roditelji su cijelu noć proveli u policiji, a pušteni su u subotu u 14 sati.


Vidljivo ljuti susjedi koji nisu htjeli pred kamere komentirali su da je ponašanje majke Manuele za svaku osudu. Čak je jedna od susjeda nekoliko puta zvala socijalnu službu i prijavljivala nemara i nebrigu roditelja.

Doznali smo da su mališani nedavno bili smješteni u bolnici jer su ih izgrisli žohari.

Izvršen je očevid na očevidu je isključeno tehnički uzrok požara. 

Susjedi kažu kako se maleni Andrej često volio igrati upaljačem ili šibicama, a majka ih je često znala ostavljati prepuštene same sebi. 

Postavlja se pitanje gdje je bila služba centra za socijalnu skrb. Kako neslužbeno doznajemo majka je patila od poremećaja u ponašanju te joj je još prije prijetilo oduzimanje skrbništva nad njezinom malodobnom djecom.

Tijelo preminule djevojčice prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu gdje će biti obavljena obdukcija, a uzroci požara trebali bi biti poznati nakon završetka očevida.

U trenutku izbijanja požara djeca su bila sama u stanu, bez nadzora roditelja. Požar je planuo u kuhinji koji se nalazi na prvome katu zgrade, a, kako navode u Operativnom dežurstvu Policijske uprave primorsko-goranske, uzroci požara nisu utvrđeni jer očevid još traje.

Vatrogasci su dojavu o požaru zaprimili u 18,40 sati, a na mjesto požara za nekoliko minuta je stiglo pet vatrogasnih vozila i oko 20 vatrogasaca.

Požar je lokaliziran nekoliko minuta nakon 19 sati, ali je kuhinja stana u kojemu je planuo već bila izgorjela. Iz stana je odmah izveden trogodišnji dječak, ali je djevojčica pronađena tek nakon kraće potrage, među izgorenim namještajem.

Stan u kojem je buknuo požar navodno je u vlasništvu Grada Rijeke, a peteročlana obitelj Barković, roditelji i troje djece na srkbi su Centra za socijalnu skrb.

Zanimljivo je da je prije deset godina izbio požar na tavanu te zgrade u kojem je također poginulo dijete.