Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Božo Prka danas je na suđenju optuženicima u 'aferi Spice' posvjedočio kako za njegova mandata na čelu Nadzornog odbora (NO) Podravke na sjednicama tog tijela nije bilo razgovora o neprijateljskom preuzimanju te koprivničke tvrtke.


'Na sjednicama NO-a to nije bila tema rasprave. Dok sam bio predsjednik NO-a, nije bilo utvrđena činjenična stanja koje bi zahtijevalo takvu raspravu', rekao je Prka, predsjednik uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), koji je na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio o prilikama u Podravci od 1998. do 2004. kad je predsjedao nadzornim odborom.

O mogućem preuzimanju, odnosno ulasku strateškog ulagača u Podravku, kazao je, tek se neslužbeno razgovaralo 2003. i 2004. na, primjerice, strateškim radionicama na kojima je menadžment razmatrao budućnost Podravke. No, naglasio je, službenih razgovora sa strateškim ulagačima nije bilo, tek su se u tom smislu spominjali Nestle i Rieber&Son, a s Marincem je u Londonu bio na sastanku s predstavnicima španjolske tvrtke Galina Bianca o mogućnosti ulaganja u Podravku.

Prka je istaknuo da struktura Podravke nije bila podobna za preuzimanje, jer se tvrtka bavila prehranom i farmaceutikom, što su, kazao je, heterogeni sektori, a kao primjer neefikasnosti Podravke, time i nezainteresiranosti ulagača, naveo je onaj da je spomenuta španjolska tvrtka imala između 1500 i 1600 zaposlenika i puno veću proizvodnju od Podravke sa 7000 zaposlenika.

Prka je posvjedočio kako je s mjesta predsjednika NO-a odstupio pošto su ga to, na neslužbenu razgovoru u zagrebačkom hotelu Westinu u svibnju 2006. zamolili prvooptuženik Damir Polančec, tada potpredsjednik vlade, te drugooptuženik Darko Marinac, tadašnji predsjednik uprave Podravke.

Oni su mu tada, rekao je, iznijeli plan po kojemu bi ga na dužnosti predsjednika NO-a zamijenio Mladen Vedriš, a on (Prka) zadržao bi članstvo u NO-u. Nakon tog razgovora povukao se s mjesta predsjednika i člana NO-a, dodao je. Nedugo zatim PBZ je prodao svoje dionice Podravke i tako izišao iz njezine vlasničke strukture, a to je još prije učinila i tvrtka Franck.

Na Polančecov upit je li mogao provjeriti da je službeno stajalište politike bilo da ne bude više na čelu NO-a, Prka je odgovorio kako mu to nije trebalo provjeravati jer je on (Polančec) tada bio potpredsjednik vlade. Istaknuo je da je za svoga mandata u NO-u više puta "prijetio ostavkom", među ostalim i zbog toga što su, kako je rekao, poslovna izvješća u Podravki govorila o dobiti, a tvrtka je bila u gubitku, no od ostavke ga je, kazao je, odgovarao Marinac.

Na upit državne odvjetnice Tamare Laptoš zna li komu su prodane PBZ-ove Podravkine dionice, Prka je odgovorio kako nije bio zadužen za tu transakciju, ali da je naknadno doznao kako je broker u toj transakciji bila tvrtka Fima iz Varaždina, iako ne zna komu je Fima te dionice na kraju prodala.

Upitan je li NO raspravljao i odlučivao o kupnji vlastitih (Podravkinih) dionica, odgovorio je da je najveća takva transakcija bila potkraj 2003., kad je 11 posto svojih dionica u Podravki prodala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). PBZ je tada, rekao je, htio pomoći Podravki koja nije imala dovoljno rezerve za kupnju dionica od EBRD-a pa se morala zadužiti, pri čemu je PBZ poslužio kao 'parkirno mjesto'. Suđenje optuženicima u 'aferi Spice' nastavlja se u srijedu. (Hina)

Vezani članci Matteo Salvini (Foto: AFP) Bivši prvi čovjek policije optužen za otmicu migranata, kao svjedok pozvan holivudski glumac: "Koliko je ozbiljno takvo suđenje?" Branimir Glavaš Slučaj "selotejp" i "garaža": Odbačena Glavaševa prijava protiv čovjeka za kojega smatra da je ubio Vučkovića
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju