Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 2 i pol godine

Podignuta optužnica zbog urušavanja Kupske ulice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije i pol godine nakon urušavanja Kupske ulice u Zagrebu, podignuta je optužnica.

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv tri poduzeća i devet odgovornih osoba koje tereti da su ugrozili živote stanara i načinili štetu od oko 17 milijuna kuna, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo. Zbog propusta u radu pri izgradnji HEP-ove poslovne građevine s podzemnom garažom, za što tužiteljstvo tereti odgovorne osobe i tvrtke Tehniku, Conex i Interkonzalting, 23. rujna 2007., urušio se istočni dio zaštitne konstrukcije građevne jame u duljini od 40-ak metara na kojoj su radili i dio Kupske ulice. To je dovelo do naglog prodora vode i erozije okolnog tla te djelomičnog urušavanja obiteljske prizemnice u Kupskoj ulici broj 9, a time i do ugrožavanja života stanara Kupske ulice, stambenih objekata i samog gradilišta, navodi tužiteljstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HEP i Tehnika odbili se pobrinuti za smještaj stanara Slika nije dostupna Stanari Kupske traže unajmljene stanove

Odgovorne osobe i tri tvrtke tereti se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti opasnim izvođenjem građevinskih radova, odnosno da su izvodili i nadzirali radove prema izvedbenom projektu za koji su znali da nije u skladu s glavnim projektom i da kao takav ne ispunjava bitne sigurnosne zahtjeve propisane Zakonom o gradnji.

Uz glavnog projektanta Nenada Bacha optuženi su direktor Conexa Davorin Lovrenčić, Conexov voditelj radova Gabrijel Kostanjevečki, inženjer Tehnike Marija Perić, revident projekta Antun Szavitz Nossan, nadzorni inženjeri Tonči Glavinić i Zoran Petanjek, direktor Interkonzaltinga Hari Vladović Relje i inženjer Građevinskog fakulteta Meho Saša Kovačević. Tužiteljstvo navodi samo početna slova tvrtki te inicijale, dob i dužnosti optuženih. Tijekom istrage na zagrebačkom Županijskom sudu provedeno je i kombinirano građevinsko-geološko-hidrološko ispitivanje, te je osim okrivljenih saslušano i 15 svjedoka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene