Obavijesti Video Pretražite Navigacija
akcija nicotiana 3

Razbijen lanac krijumčara koji su proračun oštetili za 31 milijun kuna: Tone duhana u Hrvatsku švercali iz - Njemačke

Zapljena duhana (Foto: MUP)
Zapljena duhana (Foto: MUP) MUP
Aktualno Galerija Zapljena duhana (Foto: MUP) Zapljena duhana (Foto: MUP) Foto: MUP Zapljena duhana (Foto: MUP) Zapljena duhana (Foto: MUP) Foto: MUP +0 Zapljena duhana (Foto: MUP) Galerija 1/3 >>
USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave koprivničko-križevačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv devetorice hrvatskih državljana (1972., 1975., 1997., 1998., 1994., 1988., 1984., 1975. i 1976.), jednog bosanskohercegovačkog državljanina (1998.) te dvojice slovenskih državljana (1960. i 1970.) zbog kaznenog djela zuločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja.

USKOK osnovano sumnja da je, u razdoblju od ožujka do listopada 2019. godine, na području Zagreba, Koprivničko-križevačke županije, Bjelovarsko-bilogorske županije, Slovenije i Njemačke, prvookrivljeni povezao u zajedničko djelovanje II., III., IV., V., VI, VII., VIII., X. i XII. okrivljenike te posredstvom II., IX. i X. okrivljenih, dogovarao kupnju i kupovao prešani duhan u Njemačkoj, stoji u priopćenju USKOK-a.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura

Osim toga je koordinirao i organizirao prijevoz duhana u Hrvatsku uz neistinitu dokumentaciju. Organizirao je i transfer novca te organizirao istovar prevezenog duhana. Odredio je i uloge ostalih okrivljenika, a sve u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi prodajom tog duhana na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

Nakon što je prvookrivljeni u više navrata dogovorio kupnju i ilegalan unos većih količina prešanog duhana, čiju su nabavu uz njega financirali II., V. i VI. okrivljeni, angažirali su XI. i XII. okrivljene za prijevoz preko hrvatsko-slovenske granice. te su im osiguravali neistinitu popratnu dokumentaciju.

Nakon što su duhan dovezli na područje Zagreba, sedmookrivljeni je, u dogovoru s I., III. i IV. okrivljenima osiguravao prostor za skladištenje, a osmookrivljeni je u dogovoru s njima istovarivao duhan.

Za rezanje duhana i pripremu za prodaju angažirali su i IX. i X. okrivljene.

Na taj način je u više navrata na područje Hrvatske prokrijumčareno više od 52 tone duhana, dok je u jednom navratu pokušan unos više od 13 tona duhana koji su otkrili i oduzeli carinici na graničnom prijelazu Lupinjak.

Okrivljenici su prodajom duhana ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje dva milijuna kuna, a neplaćanjem trošarina na ilegalno uneseni duhan, državni proračun Republike Hrvatske je oštećen za najmanje 31 milijun kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio istražni zatvor protiv sedmorice okrivljenika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene