Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlouporaba ovlasti

Optužnica protiv Orešara i Truskallera: Oštetili Jadrankamen za 24 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema optužnici, Orešar i Truskaller protupravnu korist pribavili su tvrtki Orbis holding.

Zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv predsjednika nadzornog odbora Jadrankamena iz Pučišća Bruna Orešara (47) i člana uprave Jadrankamena Erwina Truskallera (39) zbog malverzacija kojima su oštetili Jadrankamen za iznos veći od 24 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera

U priopćenju objavljenom na internetskoj satrnici DORH-a ne navode se imena okrivljenih niti tvrtaka o kojima se govori.

Orešar, kao predsjednik uprave 'Orbis holdinga' iz Zagreba i predsjednik Nadzornog odbora 'Jadrankamena', te Truskaller kao član Uprave 'Jadrankamena', okrivljeni su da su protupravnu korist malverzacijama na račun Jadrankamena 2008. i 2009. godine pribavili tvrtki Orbis holding.

Stečajna upraviteljica Jadrankamena: 'Budem li trebala zaštitu specijalaca, odlazim!'

Optužnica ih tereti da su 17. prosinca 2009. u Pučišćima na otoku Braču u nakani da tvrtki iz Zagreba pribave protupravnu imovinsku korist u većem iznosu, sklopili ugovor o ustupanju potraživanja. Po tom ugovoru, tvrtka iz Zagreba je ustupila Jadrankamenu svoje šest godina staro potraživanje veće od 9 milijuna kuna od tvrtke iz Splita za radove iz 2003. godine na stambeno-poslovnom objektu u Splitu, te potraživanja koja Jadrankamen ima od trgovačkog društva iz Zagreba s osnova zajmova i drugih pravnih poslova, stoji u optužnici. Pritom su, navodi se, bili svjesni da se Jadrankamen neće moći naplatiti, kao što se nije uspjela naplatiti ni trvtka iz Zagreba.

U optužnici stoji da je na opisani način tvrtka iz Zagreba umanjila svoje obveze prema Jadrankamenu za više od 9 milijuna kuna, smanjujući tako njegovu solventnost i likvidnost.

Na štetu Jadrankamena tvrtki iz Zagreba pribavljeno 15 milijuna kuna koristi

Optužnicom se dvojica okrivljenih tereti i da su 17. ožujka 2008. u Pučišćima zaključili predugovor kojim je tvrtka iz Zagreba prodala i na Jadrankamen prenijela 50 posto tržišno bezvrijednog poslovnog udjela tvrtke iz Bugarske po cijeni od 15 milijuna kuna. Tim predugovorom se prodavatelj obvezao na dokapitalizaciju tvrtke iz Bugarske u iznosu većem od 5 milijuna kuna.

Radi realizacije toga posla, navodi se u optužnici, 20. lipnja 2008. Jadrankamen je trećem trgovačkom društvu iz Zagreba predao vlastitu mjenicu na iznos od 15 milijuna kuna, temeljem koje je to treće trgovačko društvo iz Zagreba toliki iznos isplatilo prodavatelju.

Kako bi prikrili neizvršavanje obveza iz predugovora, sklopljena su tri dodatka predugovora i tri fiktivna ugovora na ukupan iznos prodajne cijene koji je mjenično naplaćen, čime je smanjena solventnost i likvidnost Jadrankamena i na njegovu štetu tvrtki iz Zagreba pribavljena nepripadajuća imovinska korist u iznosu od 15 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene