Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjedočenje Tomislava Marjanovića, krunskog svjedoka na suđenju optuženima za ubojstvo Ive Pukanića, odgođeno je zbog zahtjeva obrane da njegovo svjedočenje bude javno, a ne iza zatvorenih vrata, kao što je odlučilo sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda.


Vijeće, naime, nije prihvatilo prijedlog obrane da svjedočenje krunskog svjedoka bude otvoreno za javnost. No, kako na tu odluku odvjetnici imaju pravo žalbe svjedočenje je odgođeno dok o isključenju javnosti ne odluči Vrhovni sud. Odvjetnici optuženih za atentat na Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića usprotivili su se zahtjevu USKOK-a da Marjanovićevo svjedočenje bude tajno, ističući da je krunski svjedok više puta istupao u medijima. Branitelji ističu da je Marjanović u medijima prepričao gotovo cijeli svoj iskaz i otkrio identitet, čime je otklonio jedini razlog za isključenje javnosti, a to je 'zaštita obiteljskog i osobnog života'. Sud je, međutim, uvažio tvrdnju tužiteljstva da isključenje javnosti predviđa Zakon o USKOK-u.

Potkrijepio optužnicu protiv egzekutora

Vezani članci Slika nije dostupna Počelo ponovljeno suđenje za ubojstvo Pukanića i Franjića Slika nije dostupna Milovanović odbio iznijeti obranu

Po tvrdnjama medija, najjači dokaz kojim je USKOK potkrijepio optužnicu protiv Pukanićevih egzekutora je upravo iskaz krunskog svjedoka koji je sudjelovao u pripremi ubojstva, ali se naknadno nagodio s USKOK-om i odlučio svjedočiti protiv drugih optuženika. Marjanović je u medijima ispričao da su se zbog atentata na Pukanića, ali i još dvije osobe u Zagrebu, udružili Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović. Đurović je navodno bio veza sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je atentat navodno platio 1,5 milijuna eura.

>> Slučaj Pukanić: Matanić razotkrio zaštićenog svjedoka

Jociću bi se, zajedno s Milovanovićem i Milenkom Kuzmanovićem za isti zločin trebalo suditi u Beogradu. Krunski svjedok protiv Pukanićevih atentatora krajem ožujka nepravomoćno je osuđen na tri i pol godine zbog poticanja na ubojstvo u Novom Zagrebu 2006. Suđenje za Pukanićevo ubojstvo nastavlja se u srijedu svjedočenjem tri nova svjedoka, dok bi krunski svjedok na sudu trebao biti ispitan sredinom svibnja. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju