Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nešto pručavali na parkingu'

Slučaj Pukanić: Matanić razotkrio zaštićenog svjedoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje optuženima za ubojstvo suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića je nastavljeno svjedočenjem dviju svjedokinja zaštićenog identiteta koje su neke od optuženih prije i neposredno nakon atentata vidjeli u blizini mjesta zločina.

Zbog straha za svoju sigurnost svjedokinje su iskaz dale putem video veze iz jedne od prostorija suda. Njihova su lica na monitorima pritom bila zamagljena, a glas elektronski 'iskrivljen'. Svjedokinja koja se u spisu vodi pod rednim brojem dva prisjetila se kako je uoči eksplozije u blizini zgrade Nacionala, gdje su ubijeni Pukanić i njegov suradnik Niko Franjić, zapazila muškarca u šuškavcu s kapom šiltericom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrdi da je bio kod zubara Mafalani: Nisam bio na parkiralištu Nacionala Slika nije dostupna Imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Produljen pritvor optuženima za Pukanićevo ubojstvo

>> Svjedok: U vrijeme atentata Matanić bio u salonu BMW-a

Kazala je da su nakon eksplozije svi prolaznici bili šokirani, osim sumnjivog muškarca. 'Kada je prelazio cestu samo je ustuknuo, jednom se osvrnuo i nastavio dalje', kazala je. Dodala je da je muškarac izlazio s parkirališta Nacionala, prešao Palmotićevu ulicu i nastavio prema središnjem gradskom trgu.

No, na prepoznavanju u policiji nikoga nije uspjela sa sigurnošću prepoznati, za razliku od druge zaštićene svjedokinje koja je prepoznala dvojicu sumnjivaca koje je vidjela na Nacionalovom parkiralištu. 'Jednog sam prepoznala sa 100-postotnom sigurnošću, a drugoga s 95 do 97-postotnom sigurnošću', kazala je zaštićena svjedokinja broj 3.

Dvojica muškaraca se saginjali ispod automobila

Dodala je da su dvojica muškaraca koji su joj se učinili sumnjivi, dva tjedna prije atentata, na parkiralištu 'nešto proučavali', gledali okolne zgrade te se saginjali ispod automobila.

'Učinilo mi se kao da nisu slučajni prolaznici. Oni su primijetili da sam ja zastala i onda su laganim korakom počeli izlaziti iz dvorišta', prisjetila se svjedokinja koja na današnjem ročištu nije rekla koju dvojicu od šestorice optuženih je prepoznala.

Matanić sam priznao da je od 'Koka kupio skuter

Zaštićeni svjedok koji se u sudskom spisu vodi pod pseudonimom 'Koko' izjavio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je dvojici muškaraca, među kojima je bio i optuženi Robert Matanić, prodao skuter u kojem je bio skriven eksploziv za atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića. Svjedok je kazao da su mu se na oglas za prodaju skutera javio muškarac koji se predstavio kao Mario ili Marin. S njim je bio još jedan muškarac koji nije ništa govorio, a bio je 'suhonjav' i nosio je šiltericu.

Svjedok nije imenovao kupca skutera, no to je učinio sam Robert Matanić upitavši ga sjeća li se tko je bio s njim (Matanićem) kada je došao kupiti skuter. Prvooptuženi se pritom zaštićenom svjedoku obratio njegovim pravim imenom, na što ga je sutkinja Ivana Kršul upozorila da mu se mora obraćati pseudonimom.

'Koko' je ispričao da je nakon atentata na Pukanića bio pozvan na policiju zbog prepoznavanja uhićenih te da je prepoznao samo muškarca koji mu je platio skuter. Matanićevog odvjetnika zanimalo je da li je prije prepoznavanja vidio snimke uhićenih na televiziji ili u novinama, na što je svjedok kazao da je u medijima pratio slučaj, ali da je detaljan opis osoba koje su došle po skuter policiji dao prije toga.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 12. travnja, kada bi trebao svjedočiti krunski svjedok Tomislav Marjanović, bivši član Matanićeve skupine koji je, po tvrdnjama tužiteljstva, sudjelovao u pripremi atentata, ali je odlučio surađivati s USKOK-om. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene