Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronalazak dokaza za Polančecove optužbe

Nobilo se nada da će DORH bolje istražiti Grbića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, izjavio je kako se nada da će Državno odvjetništvo RH obaviti puno bolju i kvalitetniju istragu o glavnom ravnatelju policije Oliveru Grbiću nego li je to učinila Unutarnja kontrola MUP-a koja nije našla dokaze za Polančecove optužbe da je Grbić predlagao pisanje anonimnih prijava protiv oporbenih političara.

'Nisam ništa drugo ni očekivao i znao sam da će to tako završiti. U situaciji kada je Grbić ostao na svojoj funkciji i nije suspendiran i kada ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, nadređen Unutarnjoj kontroli MUP-a, eskulpira Grbića u javnosti nije bilo moguće očekivat da će policija nešto drugo napraviti', kazao je Nobilo novinarima ispred zagrebačkog Županijskog suda po završetku prvog dana suđenja njegovom branjeniku Polančecu i ostalima optuženima u slučaju Spice.

Ne znam što je Unutarnja kontrola MUP-a radila, no znam da nisu proveli ispitivanje na detektoru laži, iako policajci, kao i obavještajci za daleko manje prekršaje idu i moraju ići na detektor, kazao je Nobilo te ocijenio kako nije bez razloga da se ovaj put to nije dogodilo i kako se bez detektora nisu mogle provjeriti tvrdnje njegova branjenika Polančeca. Izrazio je nadu da će DORH obaviti puno bolju i kvalitetniju istragu i biti objektivniji od MUP-a u istraživanju slučaja. Pritom je ustvrdio kako je unutar policije gotovo nemoguće istraživati ravnatelja Grbića u trenutku kad ga ministar uzima u zaštitu.

Dodao je kako je MUP-ova unutarnja kontrola istraživala samo je li Grbić njegovu branjeniku Polančecu predložio pisanje anonimnih prijava protiv oporbenih političara, ali ne i Polančecove tvrdnje da je policijski vrh obavještavao čelnike HDZ-a o pojedinostima prijava i istraga. Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec jučer je kazao da tijekom sedmodnevna unutarnjeg nadzora u Ravnateljstvu policije unutarnja kontrola MUP-a nije pronašla čvrste okolnosti kojima bi se mogle potvrditi Polančecove optužbe na račun Grbića.

Rezultati nadzora proslijeđeni su DORH-u. Polančec je nedavno optužio Grbića, među ostalim, za navodno nagovaranje na pisanje anonimnih prijava protiv oporbenih političara. Prije toga je Grbića SDP-ov zastupnik Slavko Linić optužio da je autor anonimne prijave protiv njega, u kojoj se sumnjiči za navodni nestanak 800.000 njemačkih maraka namijenjenih nabavi oružja 1991.

Nakon tih javno iznesenih optužaba predsjednik države Ivo Josipović zatražio je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), a jedan od zaključaka sjednice bio je nalog mjerodavnim tijelima da provjere navodne zloporabe kaznenopravnog sustava i o tome izvijeste VNS. Grbić je odbacio sve optužbe. (HIna)

Pročitajte i ovo Odvjetnik Anto Nobilo ustavna kriza? Nobilo o odluci Ustavnog suda: "Imamo političku bombu! Prijeti se praznom puškom" Ilustracija Tragedija u Međimurju Beba umrla dva mjeseca nakon poroda, pokrenuta istraga protiv liječnice

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene