Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bešćutni ubojica

"Nožem izbo 17-godišnjaka po glavi, vratu i rukama, znao je da ga boli i da pati": Maloljetniku potvrđeno 7 godina zatvora

Ubojstvo maloljetnika Kupinec - 5
Ubojstvo maloljetnika Kupinec - 5 Marko Todorov/Cropix
Aktualno Galerija Ubojstvo maloljetnika Kupinec - 5 Ubojstvo maloljetnika Kupinec - 5 Foto: Marko Todorov/Cropix Ubojstvo maloljetnika Kupinec - 4 Ubojstvo maloljetnika Kupinec - 4 Foto: Marko Todorov/Cropix Ubojstvo maloljetnika Kupinec - 3 Ubojstvo maloljetnika Kupinec - 3 Foto: Marko Todorov/Cropix Ubojstvo maloljetnika Kupinec - 2 Ubojstvo maloljetnika Kupinec - 2 Foto: Marko Todorov/Cropix +0 Ubojstvo maloljetnika Kupinec - 1 Galerija 1/5 >>
Maloljetnik je brojnim ubodima nožem usmrtio 17-godišnjaka, inače osobu s invaliditretom. Znao je da bol traje dugo i da žrtva pati, ustvrdio je sud.

Visoki kazneni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je maloljetnik proglašen krivim te osuđen na sedmogodišnji maloljetnički zatvor jer je krajem 2018. na velikogoričkom području bojnim ubodima nožem ubio vršnjaka, odnosno 17-godišnjaka koji je bio osoba s invaliditetom.

Inače, tijelo 17-godišnjaka policija je pronašla 26. prosinca 2018. u Klinča-Selima te istoga dana privela maloljetnika pod sumnjom da je nožem počinio teško ubojstvo, nakon čega je pokušao nauditi i sebi, u čemu su ga spriječili prolaznici.

S Visokog kaznenog suda u petak su objavili kako su u vijeću za mladež donijeli presudu te potvrdili presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici kojom je maloljetnik proglašen krivim za teško ubojstvo i osuđen na sedam godina maloljetničkog zatvora, uz sigurnosnu mjeru obveznog psihosocijalnog tretmana koji može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora, a najdulje dvije godine.

Žrtva trpjela jake i dugotrajne bolove i patnju

Prizivni sud prihvatio je zaključak onog prvostupanjskog koji je na temelju provedenog sudsko-medicinskog vještačenja utvrdio da je žrtva zbog brojnih zadobivenih ozljeda trpjela posebne jake i dugotrajne fizičke bolove i patnju, koja prelazi granice uobičajenih muka i patnji koje prate usmrćenje.

Pročitajte i ovo Suđenje Richardu Alexu Murdaughu moguć Doživotni zatvor Moćni odvjetnik proglašen krivim za ubojstvo supruge i sina: Poznati mučni detalji sa suđenja

Temeljem toga utvrđen je objektivni element kaznenog djela teškog ubojstva počinjenog na okrutan način, kao i subjektivni element temeljem provedenog psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja.

Njime je utvrđeno kako je ubojica bio svjestan da žrtvi, ubadajući je po glavi, vratu i rukama, nanosi bol te je nakon velikog broja uboda mogao znati da bol traje već dugo i da žrtva zbog toga pati.

Sud je odlučio i kako je prvostupanjski ispravno utvrdio da je maloljetnik, unatoč stanju u kojem se nalazio pri reduciranoj samokontroli provale bijesa i tijekom pražnjenja akumuliranog naboja, mogao biti svjestan da se radi o postupcima koji kod žrtve izazivaju bol, a zaključak o trajanju bolova potkrjepljuje broj uboda.

Ubojica je bio smanjeno ubrojiv

Za osuđenika je utvrdio kako do tog ubojstva nije iskazivao probleme u ponašanju niti se neprimjereno ponašao, ali je bio smanjeno ubrojiv u vrijeme počinjenja ubojstva zbog svoje strukture ličnosti i kumuliranog emocionalnog stanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakav horor Ubojica uhićen na aerodromu sa "sumnjivim komadima mesa" u kovčegu: Policija strahuje od užasnog raspleta

Ispravno je, odlučio je Visoki sud, ocijenjeno da je odrastao u iznimno rizičnim i nepovoljnim obiteljskim okolnostima u kojim je postojao emocionalni, psihički te fizički i odgojni pedagoški oblik zanemarivanja i zlostavljanja od roditelja i vršnjaka.

Kao ispravno potvrđenu otegotnu okolnost potvrdio je to što je osuđeni ubojstvo počinio na iznimno okrutan i bešćutan način jer mu je žrtva bila nevažna i beznačajna iako je bila invalidna osoba, što je ubojici bilo poznato.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene