Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRAĐA IDENTITETA POZIVOM

Htio kupiti tricikl na akcijskom sniženju: Nakon poziva preko Facebooka ostao bez 10.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budite oprezni kad primite telefonske poziv, upozorila je opet policija nakon što je u Vinkovcima zabilježen slučaj vishinga, odnosno krađe identiteta pozivom.

Nakon što je u telefonskom razgovoru dao podatke o svojim bankovnim karticama i nekoliko verifikacijskih kodova 60-godišnji muškarac u Vinkovcima u ponedjeljak je ostao bez gotovo 10.000 kuna.

Muškarac je prijavio policiji da je putem Facebook stranice ''Electric 3 Wheel Scooter'' dogovorio kupnju električnog tricikla na akcijskom sniženju od 80 posto po cijeni od 109,99 eura. Tijekom telefonskog razgovora s prodavateljem dao je podatke o svojim bankovnim karticama i nekoliko verifikacijskih kodova.

Vrlo brzo nakon toga ustanovio je da je u aplikaciji mobilnog bankarstva s njegovog računa izvršeno ukupno pet transakcija, tri isplate na digitalni novčanik i dvije na račun kladionice počinitelja, čime je oštećen za iznos od gotovo 10.000 kuna.

Vukovarsko-srijemska policija stga je opetovala upozorenje građanima i građankama da ne nasjedaju na prijevare putem Facebook stranica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna uhvaćen provalnik Ako daljinskim zaključavate auto ovo bi vas moglo zanimati: "Provaljivao na parkiralištu, krao novac i kartice
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Predajte mi sve' Zagreb: Lažni bankar (34) tražio kartice i PIN-ove, ali je upao o klopku...

- Budite oprezni kad primite telefonske poziv. Nemojte pretpostavljati da je pozivatelj/prodavatelj legitiman samo zato što ima Facebook stranicu ili vaše osnovne podatke. Da biste potvrdili njihov identitet, potražite telefonski broj organizacije i izravno ih kontaktirajte.

- Nemojte davati svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Nemojte dijeliti kartični PIN ili lozinku za online bankarstvo. Vaša banka to nikada neće tražiti telefonom.

- Ako ste bili žrtva prijevare putem navedene stranice molimo da podnesete prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu prema adresi vašeg prebivališta te prijavite svojoj banci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene