Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Karlovački slučaj Zec'

Gojak porekao optužbe za ubojstvo srpskih civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši policajac Željko Gojak je na zagrebačkome Županijskom sudu porekao optužbe za ubojstvo srpskih civila u Karlovcu, ratni zločin koji se u medijima nazivao i 'karlovački slučaj Zec'.

Pred vijećem suca Siniše Pleše danas je Gojak, koji je na suđenje doveden iz pritvora, kazao da se ne osjeća krivim te da ne želi iznositi svoju obranu. U optužnici koju je podiglo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Gojaka se tereti da je u listopad 1991. u karlovačkom naselju Sajevac sa skupinom nepoznatih pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) upao u obiteljsku kuću Marka Roknića i hicima iz vatrenog oružja usmrtio njegovu 14-godišnju kćer Danijelu te šogoricu Dragicu Ninković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me"

>> Uhićen zbog ratnih zločina: Gojak se brani šutnjom

Iako je policija u kaznenoj prijavi, a kasnije i državno odvjetništvo u istražnom zahtjevu, Gojaka teretila i za smrt Marka Roknića u optužnici stoji da je za njegovo ubojstvo odgovoran netko od pripadnika ZNG-a koji su zajedno s Gojakom ušli u Roknićev dom. U optužnici je navedeno da je Gojak ratni zločin počinio protivno pravilima međunarodnog prava, dok je kao pripadnik Policijske uprave karlovačke branio grad od napada paravojnih srpskih postrojbi i jedinica JNA.

U kuću upala četvorica vojnika

Ubojstvo obitelji Roknić aktualizirano je nakon što su dvoje preživjelih članova obitelji, supruga Branka i sin Nenad, koji žive u Srbiji, dali iskaz beogradskom Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine. Slučaj je potom preuzelo hrvatsko državno odvjetništvo, a Gojak je uhićen 25. svibnja ove godine.

Dvoje preživjelih je istražiteljima navodno izjavilo da su u kuću upala četvorica vojnika od kojih su dvojicu prepoznali kao susjede. Posmrtni ostaci članova obitelji ove su godine ekshumirani s groblja u Popović Brdu nedaleko od Karlovca. Među pozvanim svjedocima, koji će se početi ispitivati od sljedećeg ročišta, na sudu bi se trebali pojaviti i svjedoci iz Srbije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene