Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fotorobot ubojice iz Fine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U potragu za pljačkašem već je u subotu u podne bilo uključeno oko 200 policajaca te su dignute sve interventne policijske postrojbe i specijalci iz Lučkog. Alarmirane su u međuvremenu i ostale policijske uprave.

Središte Đurđevca jučer je bilo poprište najkrvavije pljačke u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OKRŠAJ VIŠE OSOBA U sukobu na benzinskoj postaji teško ozlijeđen bivši pripadnik ATJ Lučko, uhićene tri osobe Slika nije dostupna vlasnica platila kaznu Pas u Đurđevcu istrčao na ulicu i ugrizao 59-godišnjaka, lakše je ozlijeđen

Maskirani pljačkaš, koji je u 9.15 sati opljačkao Fininu poslovnicu u Ulici Đure Basaričeka 14, smrtno je ranio zaštitara Miroslava Benšića (39) pogotkom u zatiljak, a zatim hitcem u čelo na mjestu usmrtio Ivicu Matiševa Tvigija (57), tajnika đurđevačke Udruge umirovljenika, koji je bio stranka u poslovnici.

Krvava pljačka u Đurđevcu, kako piše Jutarnji list, još je brutalnija od one počinjene 5. rujna 2005. godine u središtu Zagreba, u Zvonimirovoj ulici, gdje su smrtno ranjena dvojica Fininih zaštitara. O drskosti i okrutnosti svjedoči činjenica da je pljačkaš na odlasku još pucao u tijela umirućih žrtava.

Šok i nevjerica

Pljačka je izvedena samo tristotinjak metara od policijske postaje, a pljačkaš je parkirao automobil na parkiralištu iza stambeno-poslovne zgrade koja je samo stotinjak metara udaljena od policije.

Pljačkaš, za kojega su očevici rekli da je bio odjeven u crne hlače i tamnoplavi prsluk, izašao je iz poslovnice s vrećicom u kojoj je bio utržak iz noćnog trezora. Prema prvim procjenama, u njoj je bilo oko 200.000 kuna, a Ivica Matišev u vrećici je donio 1000 kuna koje je htio razmijeniti jer se navečer trebala održati zabava lokalne udruge umirovljenika.

Đurđevčani su u šoku i nevjerici. Središte toga grada, okolne ulice, susjedne županije i sva raskrižja bili su od 10 sati pod policijskom blokadom. Već oko podneva u Đurđevac su došli ravnatelj policije Marijan Benko, njegov zamjenik Ivan Nađ, forenzički dio očevida vodio je Ivan Juričić, zamjenik načelnika Centra za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić', a oko 13 sati stigao je i tim iz Centra, koji radi na AFIS-u, automatskom sustavu pretraživanja otisaka prstiju.

Plijen 200.000 kuna?

'Vidio sam ga kad su ga iznosili iz poslovnice, još je trzao rukom. Strašno, Tvigija je na mjestu ubio. Pucao mu je u zatiljak', rekao je jedan Đurđevčanin.

Zaštitara Benšića napadač je pogodio hicem u čelo. Kad je pljačkaš s fantomkom ušao u poslovnicu i počeo pucati bez upozorenja, dvije su se djelatnice sagnule. Zatim je ušao u prostor gdje je noćni trezor i uzeo utržak. Kad je izišao na ulicu, okrznuo je jednu pješakinju. Prešao je Basaričekovu ulicu i produžio prema osnovnoj školi. U kontejneru, ni stotinjak metara od mjesta pljačke, policija je našla fantomku za koju se pretpostavlja da ju je odbacio pljačkaš. Policijski ovčar Max tim je tragom, kroz puteljak koji pokraj škole vodi do parkirališta iza poslovno-stambene zgrade, došao i sjeo na mjesto gdje je pljačkaš ostavio automobil.

'Vidjela sam ga kad je izišao. Vrećicu je držao u desnoj ruci, prigrljenu uz tijelo. Nisam vidjela je li imao pištolj jer se sve dogodilo veoma brzo', ispričala je jedna mještanka.

Sudario se s prolaznicom

Policija je već poslijepodne raspolagala tragovima koji bi je mogli dovesti do počinitelja. Pješakinja koja je okrznula pljačkaša odvedena je u policiju radi skidanja DNK tragova. Forenzičari su satima skidali sve tragove u poslovnici i izuzeta je snimka videonadzora jer poslovnica ima kameru. Pljačkaš nije koristio rukavice pa se pretpostavlja da je ostavio i otiske prstiju.

Prema svim pretpostavkama, pljačku nije izveo amater, nego profesionalac. Na obavijesne razgovore privedene su sve osobe iz krim-miljea sjeverozapadne Hrvatske jer se smatra da je pljačkaš s tog područja.

U potragu za pljačkašem već u podne bilo je uključeno oko 200 policajaca, a dignute su i sve interventne policijske postrojbe policijskih uprava te specijalci iz Lučkog. Središte Đurđevca i šire područje nadlijetao je helikopter. Na prilazne ceste postavljene su blokadne točke s policajcima u pancirkama, naoružanim dugim cijevima.

'Čula sam da su kod staklenika na putu prema Kalinovcu našli Ladu za koju se sumnja da je bila vožena tijekom pljačke', izjavila je jedna mještanka.

No, policija je tragala za srebrnim Audijem A6 virovitičkih registarskih oznaka. Posebno su kontrolirali tamošnje Rome jer je jedna od osoba iz kriminalnog miljea Rom koji je već evidentiran zbog nasilničkih kaznenih djela. Policija nam je poslijepodne potvrdila da je on jedna od desetak privedenih osoba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene