Na Županijskom sudu u Varaždinu Smiljana Srnec proglašena je krivom i nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora za ubojstvo sestre Jasmine Dominić čiji je leš pronađen u škrinji u obiteljskoj kući.

Galerija Smiljana Srnec u suzama napustila sud nakon presude za ubojstvo sestre - 8 Smiljana Srnec u suzama napustila sud nakon presude za ubojstvo sestre - 7 Nastavak suđenja Smiljani Srnec za ubojstvo sestre +15 Smiljana Srnec u suzama napustila sud nakon presude za ubojstvo sestre - 2

Smiljana Srnec, nepravomoćno je osuđena na 15 godina zatvora jer je prije 20 godina letvom ubila svoju sestru Jasminu Dominić, sakrila njezino tijelo u zamrzivač obiteljske kuće u Palovcu i pokraj njega živjela punih 20 godina.

Srnec se rasplakala slušajući presudu Smiljana Srnec sluša presudu Foto: DNEVNIK.hr

Vezani članci Stjepan Ringwald Presuda za brutalno ubojstvo u Omišu: Ringwaldu 19 godina zatvora, Piriću 18, a Zoloti 17 godina Nastavak suđenja Smiljani Srnec Kraj suđenja Smiljani Srnec, čeka se presuda: "Njena tvrdnja da nije ubila sestru ne znači ništa, dokaza je dovoljno"

Smiljani Srnec određena je maksimalna zatvorska kazna predviđena Kaznenim zakonom iz 1997. U nju se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Srnec mora platiti i 22 tisuće kuna sudskih troškova. Nepravomoćnu presudu objavio je sudac Tomislav Brđanović. Rekao je da sve upućuje o planiranju i da se može govoriti o podmuklom ubojstvu. Dok je slušala obrazloženje presude pogledavala je prema svom odvjetniku, plakala i brisala suze.

Nakon presude, obrana je najavila žalbu, a žalbu ne isključuje ni tužiteljstvo iako je zadovoljno kaznom.

Srnec je suđeno po starom zakonu koji je bio na snazi 2000. godine, a prema tom zakonu najveća kazna za ovakav zločin je 15 godina. Da joj je suđeno po novom zakonu kazna je mogla iznositi do 40 godina zatvora, tužiteljstvo će zato razmotriti mogućnost podnošenja žalbe, javio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo uživo iz Varaždina nakon presude.

Jedina olakotna okolnost na suđenju Srnec bila je ta što je ona majka troje djece, sve ostalo za nju su bile otegotne okolnosti.

Tužiteljstvo nije našlo olakotne okolnosti

Srnec je dvaput vođena na poligrafsko ispitivanje, ali nijednom nije ispitana iz zdravstvenih razloga. Tužiteljica Irma Bagarić podsjetila je na svjedočenja prema kojima je Srnec govorila kako je Jasmina živa, javlja se i da je u Francuskoj, iako su Jasminini dokumenti pronađeni u obiteljskoj kući.

Optužba se osvrnula i na psihijatrijska vještačenja koja su pokazala da Srnec ima niži prag tolerancije te može reagirati impulzivno i agresivno, a uočene su i opsesivne crte ličnosti.

Tvrdnja Smiljane Srnec da nije počinila ubojstvo ne znači ništa, naglasila je tužiteljica te dodala da ne nalazi olakotne okolnosti, već predlaže da se Smiljana proglasi krivom i kazni višegodišnjom zatvorskom kaznom.

Obrana: "Nije dokazano tko je ubio Jasminu"

Odvjetnik okrivljene Smiljane Srnec Krešimir Golubić rekao je kako se od uhićenja do danas traže dokazi tko je ubio Jasminu, no oni nisu pronađeni.

Rekao je i da ostaju dvije velike i vrlo bitne nepoznanice, trag muške osobe na ženskoj čarapi kojom je vezano tijelo, a koji nije identificiran, te sijeda vlas koja se vidi na desnom kažiprstu žrtve, a nije zabilježena na obdukciji.

Dodao je i da nije utvrđeno gdje je točno Jasmina živjela u Zagrebu te da nema dokaza kako je Smiljana obitelji govorila da je u kontaktu s Jasminom. Nije utvrđeno ni kada je kazneno djelo počinjeno, rekao je, ustvrdivši kako nije točno da je Jasmina ubijena u ljeto 2000.

Smiljana je prva obavijestila policijske službenike o pronalasku tijela, rekao je Golubić. Kaže kako državno odvjetništvo nije istražilo mogućnost je li netko drugi počinio kazneno djelo. 

"Nisam ubila sestru, nedostaje mi"

"Želim reći da nisam kriva. Nisam ubila sestru. Ostala sam bez nje. Teško mi je. I sad pijem lijekove za smirenje. Ona meni nedostaje od dana kada je nestala. S njom sam bila u jako dobrim odnosima. Slagale smo se i uvijek smo si pomagale. Voljela sam je i uvijek ću je voljeti", govorila je kroz plač Smiljana Srnec na sudu u svibnju.

Srnec se rasplakala slušajući presudu Nastavak suđenja Smiljani Srnec Foto: DNEVNIK.hr

Tad je i susjede i rodbinu koji nisu svjedočili u njezinu korist prozvala kriminalcima i zlostavljačima. Rekla je da je sud odbio svjedoke koji su mogli istinito i nepristrano svjedočiti.

Suđenje prepuno šokova

Njezine suze nisu jedine koje su pale na suđenju. Boris Kocijan, koji je u srodstvu sa Smiljanom, na sudu se rasplakao dok je odgovarao na pitanja. Svjedočio je i o navodnoj svađi sestara i o tome kako je Smiljani išla pjena na usta.

Smiljanina i Jasminina majka Katarina odbila je svjedočiti na sudu, na što ima pravo kao član obitelji, no svjedočenje nije odbila Smiljanina kći Katarina.

"David i ja išli smo prazniti škrinju. David je uzeo nož i razrezao vreće. Došao je do mene, rekao da se vide ženske noge i spolovilo. Vani smo čekali policiju", ispričala je sudu Smiljanina kći.

Na jednom od prvih ročišta pozlilo je i i vještakinji koja je obavila obdukciju Jasminina tijela. Suđenje je tad prekinuto jer je doktorici pozlilo nakon što su prikazane fotografije tijela Jasmine Dominić.

Počelo je s dojavom o lešu u kući

Slučaj se počeo raspetljavati 16. veljače 2019. godine. Prva vijest bila je da je policija dobila dojavu kako je u obiteljskoj kući u Palovcu pronađen leš zasad nepoznate osobe. Onda se saznalo da je leš nađen u zamrzivaču, a potom i da bi mogao pripadati ženi koja je nestala 20 godina prije, točnije Jasmini Dominić, koja je nestala kad joj su joj bile 23 godine. 

Srnec se rasplakala slušajući presudu Policija pretražuje kuću i ostale objekte na imanju Dominićevih (Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL) - 3 Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Zbog sumnje na ubojstvo uhićena je njezina 45-godišnja sestra. Jasmina je nestala tijekom kolovoza 2000. godine, a njezin nestanak službeno je prijavljen policiji 16. 8. 2005. godine.

I svijet je pratio slučaj

Vijest o ubojstvu i pronalasku tijela nestale Jasmine Dominić u zamrzivaču nakon 20 godina, u kući njezine sestre, šokirala je osim Hrvatske i svijet. Od Amerike do Australije, brojni ugledni svjetski mediji i agencije prenijeli su tu vijest.

  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju