Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajni dokumenti na sudu

Bivši vojni obavještajni vrh na optuženičkoj klupi zbog krađe novca za doušnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši čelnici Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) sutra bi se trebali naći na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda kako bi se očitovali o optužbama da su međusobno podijelili novac namijenjen za honorare obavještajnim doušnicima.

Nekadašnji ravnatelj VSOA-e Darko Grdić tereti se da je zajedno sa svojim zamjenikom Ognjenom Preostom i još trojicom djelatnika agencije od 2009. do 2012. otuđio najmanje pet milijuna kuna. Kako će se tijekom suđenja među dokazima naći niz tajnih dokumenata vojno-obavještajne službe, tužiteljstvo je i ranije zatražilo da se postupak provede u tajnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oglasio se i Josipović Bivši čelnik VSOA-e: "Predsjednica je iznijela niz teških neistina" Slika nije dostupna Kuljanić oslobođen Bivši čelnici VSOA-e proglašeni krivima, Grdić i Preost dobili tri godine zatvora

No, o tome će na početku suđenja odlučivati vijeće pod predsjedanjem sutkinje Renate Miličević pred kojim će se optuženi, nakon što im se pročita optužnica, očitovati o krivnji.

Petorica vojnih obavještajaca optužena za pronevjeru

Uz Grdića i Preosta optuženi su i tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković, operativni dočasnik u kabinetu ravnatelja Denis Lukinić te načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić.

Pravdajući isplate troškovima doušnika Grdić, Preost i Kuljanić navodno su iz blagajne VSOA-e za posebne namjene otuđili po 1,5 milijuna svaki, Ivanković oko pola milijuna kuna, a Lukinić oko 200 tisuća kuna.

Do sada su odbacili sve što im se stavlja na teret optužnicom koja je podignuta krajem rujna prošle godine, a potvrđena dva mjeseca kasnije. Suđenje je isprva trebalo početi u ožujku, no pomaknuto je do svibnja zbog promjene sudskog vijeća.

Istraga se, prema neslužbenim informacijama, provodila od travnja prošle godine. No, o nenamjenskom trošenju novca VSOA-e počelo se govoriti još nakon smjene na vrhu te agencije sredinom 2012. kada je novo vodstvo podnijelo prijave nadležnim državnim tijelima, nakon čega je proveden i izvanredni nadzor. Tada se posumnjalo da nije riječ o neracionalnom trošenju, već o sustavnom izvlačenju novca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene