Policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Duško Jaramaz)
Policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Duško Jaramaz)

Policija je u prvoj fazi akcije "Krempita“ provela kriminalističku istragu i državnom odvjetništvu prijavila sedmoricu hrvatskih državljana osumnjičenih da su počinili kaznena djela utaje poreza ili carine te računalnog krivotvorenja i zloporabe naprava, čime je državni proračun oštećen za najmanje 1,4 milijuna kuna, priopćeno je u četvrtak iz primorsko-goranske Policijske uprave.


Sumnja se da su, kako bi izbjegli plaćanje poreznih obveza s već izdanih i naplaćenih računa, brisali stavke te tako izmijenjene račune, s umanjenim svotama, naknadno fiskalizirali i prosljeđivali mjerodavnom tijelu.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) U 5 godina izdano 11 milijardi računa: Doznajte kojeg dana u tjednu Hrvati najviše troše Slika nije dostupna Ministar Marić najavio kontrole novim obveznicima fiskalizacije: "Nećemo ići đonom na ljude"

Kako stoji u priopćenju, policija u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci i mjerodavnim uredom Porezne uprave provodi akciju kodnog imena "Krempita“. Završena je prva faza te akcije u sklopu koje je provedeno kriminalističko istraživanje nad sedmoricom hrvatskih državljana u dobi od 23 do 44 godine zbog počinjenih kaznenih djela utaje poreza ili carine, računalnog krivotvorenja i zloporabe naprava.

Šestorica osumnjičenih kaznena djela počinila su kao odgovorne osobe ugostiteljskih objekata u Rijeci i na otoku Krku od siječnja 2017. do svibnja 2018., a osumnjičen je i 41-godišnjak koji je izradio, prodao i održavao programe za fiskalizaciju, kojima su se ostali koristili.

U sklopu istrage provedeno je dvanaest pretraga ugostiteljskih objekata, stanova, poslovnih prostorija i vozila osumnjičenika u Rijeci i na Krku. Oduzeto je više od stotinu digitalnih predmeta, kao što su računala, fiskalne blagajne, mobiteli i prijenosna računala, zatim razna dokumentacija, više tisuća kuna i aparat za igre na sreću. Dosad su obavljene 33 pretrage oduzetih digitalnih predmeta.

Uz sedmoricu osumnjičenih, za kazneno djelo utaje poreza ili carine prijavljene su i tri tvrtke sa sjedištem u Rijeci i na otoku Krku.

U vezi s oduzetim aparatom za igre na sreću, državnom odvjetništvu već su prijavljena dvojica hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili kaznena djela nedopuštenih igara na sreću i dogovor za počinjenje kaznenih djela.

Iz policije navode da se kriminalističko istraživanje u vezi s tim slučajem nastavlja. (Hina)