Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši hrvatski veleposlanik u Beogradu Zvonimir Marković (81), pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora jer je s oko 670 tisuća kuna donacije za veleposlanstvo podmirio svoj stambeni kredit, neće ići u zatvor jer mu je odlukom predsjednika države kazna zamijenjena u uvjetnu osudu.


Prema odluci predsjednika Stjepana Mesića, objavljenoj u Narodnim Novinama, Marković neće u zatvor ako u godinu dana ne počini novo kazneno djelo.

Vezani članci Filip Vučak Preminuo Filip Vučak, hrvatski veleposlanik u Parizu: "Dao je veliki doprinos razvoju hrvatske diplomacije od samog njezina početka" Gradonačelnik Opatije Dujmić u društvu francuskog veleposlanika u Hrvatskoj Gradonačelnik prekršio epidemiološke mjere, večerao s francuskim veleposlanikom: "Bilo bi neprimjereno odbiti"

Bivšeg hrvatskog veleposlanika zagrebački Županijski sud je 2003. nepravomoćno osudio na tri godine zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a Vrhovni sud mu je kaznu smanjio na dvije godine.

Zajedno s njim osuđen je i Nikša Giovanelli, bivši predsjednik Uprave splitskog Jadroplova, tvrtke u kojoj je Marković bio potpredsjednik Nadzornog odbora i koja je za obnovu zgrade veleposlanstva u Beogradu donirala 670 tisuća kuna. Novac je završio na Markovićevom privatnom računu u Privrednoj banci Zagreb, a veleposlanik je tim novcem podmirio stambeni kredit.

Odlukom predsjednika Mesića i Giovanelliju je pravomoćna jednogodišnja zatvorska kazna zamjenjena uvjetnom osudom ali s rokom kušnje od dvije godine.

U obrazloženju prvostupanjske presude Markoviću je kao olakšavajuća okolnost uzeto u obzir što je dugo godina radio za dobrobit države, a otegotna jer je kazneno djelo počinio kao veleposlanik, odnosno osoba koja kao predstavnik države mora imati najviše moralne i ljudske kvalitete.

Po izricanju prvostupanjske presude u travnju 2003. Marković je izjavio da je riječ o "osveti" tadašnje vlasti.

On je bio veleposlanik u Beogradu od 1996. do kolovoza 1999.

Odluka o zamjeni kazne Markoviću objavljena je u posljednjem broju Narodnih novina, zajedno s već poznatom odlukom o 18-mjesečnom smanjenju kazne Zadranki Ani Magaš, osuđenoj na pet godina zatvora zbog ubojstva supruga u prekoračenju nužne obrane.