Matijin sustav Agrivi računala je doveo na voćnjake.


Kada se susreo s problemima na svojoj plantaži borovnica, mladi poduzetnik Matija Žulj - smislio je rješenje koje pomaže poljoprivrednicima u 30 svjetskih zemalja! Njegov sustav Agrivi - računala je doveo na voćnjake, a samo jednim klikom miša kontroliraju se hektari voća i povrća.

Vezani članci Marija Vučković Ministrica otkrila što su pokazali prvi nalazi: ''Cijene već nadziremo, činit ćemo to još detaljnije i dokad god bude trebalo'' Bolja Hrvatska: Ilustracija - 3 Nije sve tako crno: Ovi su nam ljudi uljepšali 2022. godinu, oni su naša - bolja Hrvatska

U voćnjak - s računalom u rukama. Vremenska prognoza, manjak sredstava ili pojava štetnika na poljima - mladi poljoprivrednik Stjepan sve podatke o pet hektara jabuka ima u elektronskom obliku.

'Enzolart': Nova knjiga 16-godišnjaka na hrvatskim policama

'Većina tih stvari se može napraviti olovkom i papirom međutim ovo je puno lakše', kaže Stjepan Dumančić.

'Ako bilo tko može savladati traktor, ako može savladati motiku može savladati i računalo to bi i trebali jer uvelike olakšava', dodaje.

Život za 500-injak poljoprivrednika u Hrvatskoj olakšao je 30-godišnji Matija Žulj.

Sustav Agrivi, koji bilježi svaki korak poslovanja, osmislio je zbog problema s kojima se susreo na vlastitoj plantaži borovnica.

'Htio sam pratiti što radim, kako radim, koliko trošim da vidim kako mogu dobiti povrat nazad i kako dobro napredujem, time sam vidio prazninu na tržištu', priča Matija.

VIDEO Mladi hrvatski inovatori osmislili - GENIJATOR!

'Vidjeli smo taj moment promjene generacije, sve više mladih poljoprivrednika, sinovi kćeri preuzimaju gospodarstva od roditelja ima već dovoljno kritične mase za ulazak na tržište', kaže.

Sustav je već prikupio oko milijun kuna domaćih investitora, a koriste ga voćari, povrćari i ratari iz 30ak zemalja, poput Nigerije ili Kenije. Strane investitore žele privući uredom u Londonu.

'Dosta smo imali odgovora da nisu 100 posto upoznati sa zakonodavstvom Hrvatske , nemaju vremena proučavati to pa im je lakše investirati negdje gdje znaju zakonodavstvo', objašnjava Matija.

S novinarskom diplomom u farmaceutski biznis!

No srce razvoja je u - Kutini, gdje je i zaposleno petero mladih stručnjaka.

''Mislio sam da ću posao tražiti u Zagrebu i sada nako što završim fakultet hoće li to biti odmah ili će biti par mjeseci na Zavodu, ali eto sve se posložilo super', kaže Darko Gebaei, voditelj razvoja.

Uz interes stranih kupaca, nove ideje mladog tima i mukotrpan rad - tehnologija bi na poljima uskoro bi mogla biti svakodnevna slika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju