Obavijesti Video Pretražite Navigacija
36-godišnji Riječanin

'Računalni kemičar' lijekove traži putem računala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roberta Vianella, iako je znanstvenik, rijetko možete vidjeti u bijeloj kuti, a u rukama ne drži epruvete. On je računalni znanstvenik, koji nove lijekove traži putem računala.

36-godišnji Riječanin jedan je od Hrvata čiji je rad prilikom hrvatskog ulaska posebno izdvojila Europska unija. Monoaminoksidaza, riječ na kojoj mnogi lome jezik, za doktora Roberta Vianella ključ je u liječenju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji"

'Lijekovi kojima se te bolesti tretiraju danas su prilično neefikasni jer s jedne strane oni napadaju simptome, ne pravi uzrok bolesti i samim time ne nude potpuno izliječenje', govori doktor Robert Vianella.

Za pronalazak novih lijekova Europska komisija nagradila ga je stipendijom vrijednom gotovo 100.000 eura. 'Ja sam tu stipendiju iskoristio za boravak u Sloveniji gdje smo se zajedničkim snagama počeli baviti problemom neurodegenetrarivnih bolesti', kaže Vianella.

Zbog rada na izlječenju bolesti od kojih umire sve više ljudi, Europska unija ulazak Hrvatske najavila je, između ostalih, i pričom o doktoru Vianellu. 'Nije ono što mi uvijek mislimo da nas Europa želi samo zbog naših prirodnih ljepota, ljepote mora, pitke vode ili naših šuma nego da komisija očito prepoznaje i uspjeh u znanosti', govori doktor.

>> EU je ulazak Hrvatske najavila pričom o njemu

Iako znanstvenik, rijetko je u bijeloj kuti. Umjesto u laboratoriju, nove korake u znanosti traži za računalom. 'Ja sam računalni kemičar, što znači da nisam onaj tipični kemičar koji u laboratoriju miješa određene kemikalije i mijenja boje otopina, ja u svom radu koristim isključivo brza računala', objašnjava Vianella.

U rukama ovog 36-godišnjeg Riječanina deseci su nagrada, a znanje je prikupljao u institutima u cijelom svijetu. Međutim, za njega je izazov raditi u Hrvatskoj. 'Lako je uspjeti u znanosti u najrazvijenijim europskim centrima gdje cijeli sustav funkcionira na način da vam pomogne da uspijete. Pravi uspjeh je postići nešto u zemljama poput Hrvatske', govori doktor.

Iako sam ističe kako na prave rezultate u znanosti treba čekati godinama, Robert Vianello najbolji je primjer kako se sa samo 36 godina može puno toga postići.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene