Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Elektro bike

VIDEO Doznajte zašto OVO nije bicikl prema američkom zakonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vozite bicikl, a jurite kao da vozite motocikl. Tako se može opisati osjećaj vožnje na novom električnom biciklu tvrtke Specialized.

Američka tvrtka Specialized napravila je svoj prvi bicikl s potpomognutim elektro pogonom. Model se zove Turbo, a prema recenziji Wireda, taj elektro bicikl doista je brz, jer će u svega nekoliko sekundi dosegnuti brzinu i do 45 kilometara na sat!

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Mate Rimac (Foto: Dnevnik Nove TV) Novo čudo tehnike Novi Rimčev bicikl mjeri otkucaje srca, fotografira i pedalira umjesto vas, a košta kao pet prosječnih plaća

>> Troši samo čisti zrak i juri do 140 km/h!

Turbo izgleda poput normalnog bicikla, no donja prečka rame je zadebljana, kako bi mogla nositi bateriju, ali to nimalo ne narušava dizajn bicikla. Loša strana je što je Turbo teži od standarnih bicikala, ali i znatno skuplji. Za njega se mora izdvojiti čak 5.900 dolara, što će za mnoge ostati samo na popisu želja. S druge strane, za tu cijenu dobije se poprilično brzo prometalo, na granici motocikla, ali bez potrebe za vozačkom dozvolom 'A' kategorije.

Električni motor ugrađen u Turbo ima četiri stupnja i nema ručicu za gas. Zanimljiva stvar kod njega jest da je njemu signal za ubrzanje pritisak noge na pedale bicikla. Dakle, koliko jako pedalirati, toliko jako motor i radi. Prvi stupanj je ekonomski, a zadnji - turbo, po kojem je bicikl i dobio ime. U tom stupnju prijenosa, već mali pritisak na pedale učinit će da iz mjesta krenete jako brzo i doimate se poput Supermana pored drugih biciklista. Postoji i opcija za ugasiti asistenciju električnog motora.

Baterija pod opterećenjem može izdržati i do sat vremena, a puni se nešto više od dva sata. Za odlazak na posao i u grad, idealno.

U Europi se Turbo već nalazi u prodaji, no u SAD-u zakon dosta nejasno pravi razliku između motora i bicikla pa je po tom zakonu, Turbo prebrz za bicikl, ali dovoljno brz za motocikl. Pogledajte video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene