Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatno

Troši samo čisti zrak i juri do 140 km/h!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Motocikl nije motocikl, ako se ne čuje rad njegovog motora, nešto je što bi većina vozača rekla. No što reći na motocikl koji ide isključivo na zrak i postiže maksimalnu brzinu od 140 km/h.

Počelo je s okvirom motocikla Yamaha WR250R, jednom bocom kisika za ronjenje te motorom od desetak kilograma za pogon. Dean Benstead, maturant iz Australije, osmislio je projekt O2 Pursuit, odnosno motocikl, kojem je gorivo isključivo komprimirani zrak iz boce s kisikom za ronjenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija u Francuskoj Tinejdžer (16) bježao na motoru i poginuo nakon sudara s policijom: Vlada poziva na smirenost Slika nije dostupna Na državnoj cesti Policija objavila detalje strašne nesreće kod Slunja, poginuo je maloljetni motociklist

>> VIDEO Prvi susret Rusa sa skuterom

Sve što je potrebno jest dodati gas, a zrak koji se otpušta iz boce, ubrzava motocikl. S punom bocom, to inženjersko čudo može prijeći točno 100 kilometara, uz maksimalnu brzinu od 140 km/h, prenosi Wired.

Kako je gorivo tog motocikla isključivo komprimirani zrak, radi se o vrlo ekonomičnom i po okoliš bezopasnom vozilu. Nema čak niti baterija koje bi se morale posebno odlagati, a punjenje boce traje svega dvije minute, nasuprot, primjerice, punjenju električnih baterija, koje traje satima.

Povrh toga, bocu s kisikom može se skladištiti unedogled. Benstead ističe kako zrak koji se koristi za pogon iz boce, kad prođe kroz motor ostaje nepromijenjen, tako da se tehnički zapravo ništa nije iskoristilo, osim pritiska. Pogledajte snimku vožnje O2 Pursuita.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene