Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska prometna bilanca ida nabolje. Prema preliminarnim podacima, nastavljen je trend smanjenja prometnih nesreća, prekršaja kao i stradalih osoba.


Ukupno je riječ o 544 poginule osobe, što znači kako u Hrvatskoj dnevno u prosjeku gine između jedne i dvije osobe. Ovo je prvi puta u posljednjih pet godina kako je broj poginulih smanjen. 'U 2009 u odnosu na 2008, 120 smrti manje', kaže Josip Matija iz MUP-a. Što se tiče prekršaja povezanih s alkoholom, riječ je o smanjenju od 14 posto, dok za prekoračenje brzine također bilježimo pad od 10 posto. Prilično zadovoljavajući podaci no još uvijek govorimo o 38 tisuća pijanih i čak 208 tisuća prebrzih. A upravo je neprilagođena brzina glavni uzrok stradavanja.

Vezani članci Teška nesreća kod Trilja Teška nesreća blizu Trilja: Motociklist poginuo u sudaru s automobilom Stjepan Simović Šef dubrovačkih vatrogasaca pijan skrivio nesreću, iz HVZ-a ljutiti: "Ovo je još jedan dokaz što može izazvati neodgovorno ponašanje"

Što se tiče prekršaja povezanih s alkoholom, riječ je o smanjenju od 14 posto, dok za prekoračenje brzine također bilježimo pad od 10 posto. Prilično zadovoljavajući podaci no još uvijek govorimo o 38 tisuća pijanih i čak 208 tisuća prebrzih. A upravo je neprilagođena brzina glavni uzrok stradavanja.

Velik broj nerigistriranih vozila

Među prekršajima prednjači nevezanje sigurnosnog pojasa, dok i dalje imamo velik broj neregistriranih vozila. A čak je 22 tisuće vozača uhvaćeno kako nepropisno koristi mobitel. Također, smanjen je i broj poginulih vozača i putnika na mopedima i motociklima. Crna brojka od 127 poginulih spustila se ispod 100, te je riječ o 96 tragično stradalih osoba.

Policija ne najavljuje nove represivne mjere, no ostaju ustrajni u borbi s najtežim, odnosno najpogibeljnijim prekršajima. Svi propisi, od ograničenja brzina pa do zabrane korištenja mobitela, imaju svoje znanstveno uporište i svi su temeljito analizirani. Dakle, poštujte propise i znakove te budite odgovoran vozač. Jer sve kreće od pojedinca.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.