Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko istraživanje

Saznajte koji su najprometniji gradovi u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amsterdamska tvrtka TomTom, koja nam donosi navigacijske uredaje i ostale usluge vezane za promet, objavila je rezultate svog godišnjeg istraživanja o stanju u prometu u svijetu. Pogledajte detalje!

Ako ovo čitate u svom uredu, postoje dobre šanse da ste i vi jutros zapeli u prometu na putu na posao. Vjerojatno mislite da je upravo vaš grad prometni pakao i da je vaše putovanje do posla najgore na svijetu. E, pa nije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Volvo Sport P1900 Što kažete na ovaj prekrasan kabriolet iz 1956. godine? Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom

TomTom (TOM2), global lider u pružanju usluga vezanih za promet, ovih dana objavio je rezultate svog četvrtog po redu godišnjeg globalnog istraživanja o stanju u prometu.

Prema njima, s najvećim prometnim gužvama suočavaju se stanovnici Moskve u Rusiji s indeksom gustoće prometa od 74 posto. Ta je brojka dobivena usporedbom vremena putovanja putničkih vozila tijekom sati u danu kad nema gužve u prometu s vremenom putovanja u onim satima u danu kad su najveće gužve.

Drugim riječima, vozač u ruskom glavnom gradu ponekad gubi dodatnih 76 minuta u prometu. Za putovanje za koje je inače potrebno sat vremena, takvom vozaču trebalo više od dva sata tijekom najveće prometne gužve.

Podatci o prometu koje je prikupila tvrtka TomTom pokazuju da su prometne gužve na sekundarnim prometnim pravcima ponekad gore nego na glavnim prometnicama te da vozači diljem svijeta troše u prosjeku osam radnih dana godišnje čekajući u prometu.

Ovo je deset gradova u svijetu s najvećim prometnim gužvama (2013.):

1. Moskva: 74%
2. Istanbul: 62%
3. Rio de Janeiro: 55%
4. Mexico City: 54%
5. São Paulo: 46%
6. Palermo: 39%
7. Varšava: 39%
8. Rim: 37%
9. Los Angeles: 36%
10. Dublin: 35%

Nizozemski provider kaže da vozači diljem svijeta svake godine potroše u prosjeku oko osam dana svojih života čekajući u prometnim gužvama.

''Prometne gužve nisu ništa novo, a taj problem i dalje predstavlja globalni izazov. Tradicionalna rješenja za prometne gužve, poput izgradnje novih cesta ili proširivanja postojećih prometnica, više nisu dovoljno učinkovita. Informacije o stanju u prometu u stvarnom vremenu mogu pomoći vozačima da pronađu najbrže rute do svog odredišta te mogu također pomoći vlastima da donose pametnije odluke prilikom uvođenja mjera za poboljšanje protoka prometa u svojim gradovima,'' kaže Harold Goddjin, izvršni direktor TomToma.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene