Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pogled u prošlost: legendarna Ford Sierra Cosworth RS500 iz 1987.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prekrasno očuvan primjerak Sierra Coswortha RS500 modela ovih je dana u prodaji u Silverstone Auctions aukcijskoj kući pa smo se mi ovim putem malo prisjetili ovog fenomenalnog automobila sa Cosworth 2.0-litrenim turbo motorom i zadnjim pogonom.

Ovaj fantastičan Ford RS500 nosi crnu boju karoserije sa standardnim Recaro Trimom u unutrašnjosti. Prvi je put vidio svjetlo dana 5. kolovoza 1987. kad je iz tvornice dopremljen svom prvom kupcu. Model na fotografijama s tvorničkim brojem 070 imao je tek dva vlasnika dok je motor repariran prema standardnim specifikacijama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom Slika nije dostupna VW izbacio još jedan Golf – ovog puta kao Alltrack Crossover verziju

Spomenuti RS500 imao je veći Garrett T31/T04 turbo punjač, veći intercooler, blokove cilindara s debljim stijenkama, unaprijeđenu pumpu goriva i druge performansne nadogradnje kao i nekoliko stilskih dodataka kojima se izdvajao od serijskog modela kao što su diskretne oznake RS500 na prednjim branicima i poklopcu prtljažnika, redizajniran prednji branik i spojler te masivno krilo na stražnjem kraju. Automobil leži na izvornim BBS alu naplatcima koji su nedavno osviježeni dok je panoramsko krovište također tvorničko.

Sve ove mehaničke modifikacije podigle su izlaznu snagu RS500 modela na sveukupno 224 KS i 277 Nm okretnog momenta. Uz masu od samo 1207 kg te zadnji pogon automobil je ubrzavao do 100 km/h za 6,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 248 km/h. Mjenjač je bio 5-brzinski ručni.

Ford Sierra Cosworth RS500 s tvorničkim brojem 070 trenutno se nalazi na prodaji u aukcijskoj kući Silverstone Auctions a trebao bi postići cijenu između 32.000 i 35.000 funti, odnosno između 38.000 i 42.000 eura. Automobil dolazi s kompletnom papirologijom koja uključuje račune za izvršene radove i MoT certifikate koji potvrđuju da je automobil prešao malo više od 135.000 km. Zadnji servis odrađen je na 135.169 km u Supreme Car Service radnji.

Pogled u prošlost: jedinstveni Ford Escort RS2000 Mk1

Ford je proizveo sveukupno 5.545 komada Sierra Coswortha od kojih je 500 bilo RS500 modela. Limitirana serija RS500 bila je rezervirana isključivo za domaće britansko tržište.

Ovaj automobil jedan je od ikona automobilističkog sporta 80-ih godina a obzirom na brzinu kojom rastu cijene automobila, ovaj RS500 doista nudi veliku vrijednost za novac. Za kraj, pogledajte video prilog sa jedne druge aukcije gdje je, baš poput ovog modela, prodavan skoro pa nov RS500 automobil!
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene