Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Etanol po cijeni benzina

Otkrili kao otpad pretvoriti u jeftino gorivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biotehnološka tvrtka iz Danske predstavila je novi enzim za kojeg tvrdi da može poljoprivredni otpad pretvarati u biogorivo po tržišno prihvatljivoj cijeni.

Ovo otkriće će industriji biogoriva omogućiti proizvodnju celuloidnog etanola za manje od 37 eurocenti po litri, objavila je tvrtka Novozymes. Navode da to će tako proizvedeni etanol cijenom biti izjednačen s litrom benzina i 'običnog' etanola.

Pročitajte i ovo Gorivo, ilustracija - 5 neslužbeno Nove cijene goriva od idućeg tjedna: "Ma dobro, meni muž toči - meni je svejedno" Poskupljuje gorivo, ilustracija - 2 Loše vijesti Dnevnik Nove TV doznaje: Ponovo rastu cijene goriva, probija se psihološka granica

U Novozymesu tvrde da novi enzim, nazvan Cellic CTec2, razbija celulozu iz poljoprivrednog otpada u šećere koji mogu fermentirati u etanol te na taj način ostatke klipova i stabljike kukuruza, slamu ili piljevinu pretvarati u gorivo.

'Na tome smo radili posljednih deset godina', rekao je direktor Novozymesa Steen Riisgaard. Dodao je kako očekuje da će cijena celuloidnog etanola vremenom još i padati.

'Naši partneri očekuju da će troškovi proizvodnje pasti jednom kada prva tvornica bude u punom pogonu, te da bi cijena u budućnosti trebala dodatno padati', rekao je.

Novozymes je novi enzim razvio u suradnji s američkim ministarstvom energetike, koje je u projekt uložilo 29,3 milijuna dolara.

Tržišna proizvodnja velikih količina celuloidnog etanola trebala bi početi sljedeće godine, a Novozymes tvrdi da bi ta industrija samo u Americi do 2022. mogla stvoriti više od 1,2 milijuna radnih mjesta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene