Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova odluka

Obvezna upotreba zimske opreme od 15. studenog do 15. travnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U „Narodnim novinama“ broj 145/2013. objavljena je Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj koja je stupila na snagu i primjenjuje se danom objave.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donjelo je Odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj ( NN 145/13 ), kojom je vremenski utvrđena obaveza korištenja zimske opreme na pojedinim dionicama javnih cesta.

Pročitajte i ovo Policija Gužva u prometu Prometna nesreća na A4: Vozi se uz ograničenje brzine Vraćen dio usluga HAK-a - 1 Izvješće HAK-a Sanacija prometne nesreće obustavila promet: U dijelu zemlje zbog utrke biciklista zabrana vozila

Tom je Odlukom zimska oprema postala obvezna na određenim cestama u razdoblju od 15. studenog ove godine do 15. travnja iduće godine a odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Do sada je zimska oprema u Hrvatskoj bila obvezna samo kad bi cesta bila okovana ledom ili prekrivena snijegom te nije bila vezana uz određeni vremenski datum.

Od autocesta, zimska oprema je obvezna na dionicama autoceste A1 od Zagreba do Maslenice te čitave dužine autocesta A2, A3, A4, A5 i A6. Ukupno je to 839,2 km autocesta. Pod zimske dionice ne spadaju dijelovi autoceste u Dalmaciji te Istarski ipsilon.

Nešto je veći popis državnih i županijskih cesta koje spadaju pod Odluku o obaveznoj upotrebi zimske opreme, a to su npr. cesta D8 (Karlovac-Rijeka), Josipdol (D42) – Senj (D8), Čvorište Buzin (A3) – Velika Gorica – Žažina (D36), Sisak (D36) – Petrinja (D30), Maslenica (D8) – Zaton Obrovački (D27) i drugi. Kompletan popis možete vidjeti u našoj foto galeriji ili klikom na link OVDJE.

Na svim ostalim cestama, ako vladaju zimski uvjeti kao što su poledica ili snijeg, i dalje je obvezna zimska oprema. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se četiri zimske gume ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg spremnim za upotrebu.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom a kazna za vozače koji nemaju zimsku opremu je 700 kuna. Ali........nije problem u novcima, nedostatkom zimske opreme ugrožavate kompletan promet oko sebe!

Za kompletnu tablicu označenih cesta na kojima je potrebna zimska oprema pogledajte OVDJE.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene